Ko vēsta slepenais ziņojums Krievijas amatpersonām?

Portāls nra.lv 9.septembris 2022, 18:30
 
Pixabay.com
Krievijas ekonomisti slepenā ziņojumā brīdina amatpersonas par ilgstošu ekonomisko krīzi valstī. Krievijai noteiktās sankcijas Ukrainas kara dēļ ir skārušas praktiski visas būtiskās valsts ekonomikas nozares, un pēc ekonomistu prognozēm, recesija var turpināties pat līdz 2030. gadiem.

“Bloomberg” vēsta, ka viņiem izdevies piekļūt ziņojumam, kas 30. augustā slēgtā sanāksmē tika prezentēts Krievijas amatpersonām un kurā tika sniegti trīs Rietumu sankciju ietekmes scenāriji. Visos scenārijos paredzēts, ka sankcijas pastiprināsies un tām varētu pievienoties vēl citas valstis.

Bāzes scenārijs paredz ekonomikas kritumu 2023. gadā par 8,3 procentiem, salīdzinot ar 2021.gadu, savukārt “stresa” scenārijs paredz, ka līdz 2024. gadam ekonomikas kritums Krievijā varētu sasniegt pat 11,9 procentus.

Divi no trim scenārijiem paredz, ka nākamgad ekonomikas lejupslīde palielināsies vēl vairāk. Savukārt atgriešanās iepriekšējā līmenī (tādā, kādā Krievijas ekonomika bija pirms 24. februāra) var nenotikt ātrāk par šīs desmitgades beigām.

“Bloomberg” citētajā ziņojumā norādīts, ka valsti varētu pamest aptuveni 200 000 cilvēku, tajā skaitā IT sektorā strādājošie. Ziņojumā tiek brīdināts par kritumu eksporta nozarēs, sākot no naftu un gāzes līdz ķīmiskajām vielām un kokmateriāliem. Lai gan vēlāk ir iespējama īslaicīga augšupeja, šīs nozares vairs nebūšot ekonomikas dzinējspēks.

Tāpat tiek atzīmēts, ka pilnīga gāzes piegādes pārtraukšana Eiropai (Krievijas galvenais eksporta tirgus) varētu Krievijai nest zaudējumus aptuveni 6,6 miljardu eiro apmērā ik gadu. Pilnībā kompensēt pārdošanas apjomu jaunos eksporta tirgos pat vidējā termiņā nebūšot iespējams. Eiropas plāni pārtraukt Krievijas naftas produktu importu (tas veido 55% no Krievijas naftas eksporta) var izraisīt arī naftas ieguves samazināšanos, kā rezultātā vietējā tirgū, tāpat kā gāzes gadījumā, varētu rasties degvielas deficīts.

Eksperti brīdina, ka, gobālajai ekonomikai ieslīgstot recesijā, Krievija var ciest no eksporta samazināšanās, ko izraisīs “pieprasījuma kritums galvenokārt pēc Krievijas precēm”, kas, savukārt, var izraisīt rubļa vērtības kritumu un inflācijas pieaugumu. Importa jomā galvenais tuvākajā laikā vērtētais drauds ir iespējamā ražošanas apturēšana detaļu vai izejvielu trūkuma dēļ. Farmācijas nozarē aptuveni 80 procenti ražotāju ir atkarīgi no izejvielu importa no ārvalstīm

IT un komunikāciju jomā Krievijas valdības ziņojumā jau šogad prognozēta 5 gadu atpalicība no pasaules vadošajām valstīm. Piemēram, SIM karšu tehnoloģiju ierobežojumu dēļ Krievijā līdz 2025. gadam tās var vienkārši beigties.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas