Eiropā izplatās pērtiķu bakas, kas lielākoties skar jaunus vīriešus

Portāls nra.lv 19.maijs 2022, 19:48
 
Ekrānuzņēmums
Eiropā izplatās pērtiķu bakas, vairāki gadījumi novēroti Lielbritānijā, Portugālē un Spānijā. Šobrīd pērtiķu bakas fiksetas lielākoties jauniem vīriešiem, kuri sevi identificē kā gejus vai biseksuāļus, ziņo portāls "Euronews".

Portugāles veselības aizsardzības iestādes trešdien apstiprināja piecus pērtiķu baku - retas ar baku izraisītas vīrusu infekcijas - gadījumus jauniem vīriešiem, iezīmējot neparastu slimības uzliesmojumu Eiropā, kas parasti aprobežojas ar Āfriku.

Portugāles Veselības ģenerāldirektorāts piebilda, ka izmeklē vēl 15 iespējamos gadījumus un ka visi tika identificēti šomēnes ap galvaspilsētu Lisabonu.

Visos Portugāles gadījumos ir iesaistīti vīrieši, no kuriem lielākā daļa ir jauni, paziņoja varas iestādes. Viņiem ir ādas bojājumi, un ir ziņots, ka viņu stāvoklis ir stabils.

Lielbritānijas veselības aizsardzības iestādes pirmdien paziņoja, ka ir identificējušas četrus pērtiķu baku infekcijas gadījumus Londonā geju un biseksuālu vīriešu vidū, tādējādi kopējais skaits sasniedz septiņus.

Spānijas veselības ministrs teica, ka valstī atklāti astoņi iespējamie pērtiķu baku gadījumi. Astoņi iespējamie saslimšanas gadījumi Madridē ir konstatēti vīriešiem, kuriem ir sekss ar sava dzimuma pārstāvjiem. Viņiem klājas labi, taču, lai izārstētos, var būt nepieciešama ārstēšana slimnīcā.

Pērtiķbakas ir baku radinieks - slimība, kas tika izskausta 1980. gadā, taču ir mazāk pārnēsājama, izraisa vieglākus simptomus un ir mazāk nāvējoša.

Slimība parasti ilgst divas līdz četras nedēļas, un simptomi var parādīties no piecām līdz 21 dienai pēc inficēšanās.

Pērtiķu baku simptomi parasti ir drudzis, galvassāpes, muskuļu sāpes, muguras sāpes, drebuļi, limfmezglu pietūkums.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, šis pēdējais simptoms parasti palīdz ārstiem atšķirt pērtiķu bakas no vējbakām vai bakām.

Ja novērots drudzis, pērtiķu baku galvenā pazīme- nepatīkami izsitumi, mēdz attīstīties vienu līdz trīs dienas vēlāk, bieži sākas uz sejas un pēc tam izplatās uz citām ķermeņa daļām.

Lielākā daļa cilvēku atveseļojas dažu nedēļu laikā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas