Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Protestos Baltkrievijā aizturēti 3000 cilvēku; Lukašenko brīdina, ka "maidana nebūs"

© Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijā par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētās masu akcijās aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, pirmdien pavēstīja Iekšlietu ministrijas preses dienests. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien paziņoja, ka atbilde uz protesta akcijām būs adekvāta, bet valsti saraut gabalos neviens nepieļaus.

"Tas, par ko es runāju, viss apstiprinās. Ja kāds neticēja, tad tagad noticēs. Mums cenšas pasviest šo jucekli. Es brīdināju: maidana nebūs, lai arī kā tas kādam negribētos. Tāpēc vajag nomierināties. Bet vecākiem trešo reizi iesaku paskatīties, kur ir viņu atvase, lai pēc tam nebūtu sāpīgi. Lai nevaidētu," paziņoja Lukašenko.

Viņš apsolīja, ka varasiestādes neļaus "saraut" Baltkrieviju. Pēc viņa teiktā, Minskā 9.augustā esot gribēts "sakurināt ugunskuru". "Protams, viņiem neizdevās. Kaut kur mēs, iespējams, arī pieļāvām kādas kļūdas. Es arī godīgi atzinos, ka mēs vēl ne visu zinām, ko viņi grib," pavēstīja Lukašenko.

Baltkrievijā par piedalīšanos varasiestāžu nesankcionētās masu akcijās aizturēti aptuveni 3000 cilvēku, pirmdien pavēstīja Iekšlietu ministrijas preses dienests.

"Naktī no 2020.gada 9. uz 10.augustu valstī tika konstatēta pilsoņu lokāla pulcēšanās vēlēšanu iecirkņu rajonos un centrālajos laukumos 33 apdzīvotās vietās. Kopumā valstī par piedalīšanos nesankcionētās masu akcijās aizturēti aptuveni 3000 cilvēku. No viņiem aptuveni 1000 Minskā un vairāk nekā 2000 citos republikas reģionos," teikts ministrijas paziņojumā.

9.augustā protesta akciju gaitā cietuši vairāk nekā 50 civilisti un 39 tiesībsargājošo struktūru darbinieki, norādīja ministrija. Neviens cilvēks dzīvību nav zaudējis.

Ministrija arī apliecināja, ka "pret pārkāpējiem kaujas ieroči netika pielietoti".

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas, ūdens lielgabalus, gumijas lodes un asaru gāzi, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Policijai izklīdinot pēcvēlēšanu protestus, viens cilvēks zaudējis dzīvību, bet vairāki desmiti ievainoti, pirmdien pavēstīja Baltkrievijas cilvēktiesību centrs "Vjasna". Visā valstī protestu gaitā aizturēti simtiem cilvēku.

Vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko izcīnījis 80,23% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - teju 9,9%, liecina pirmdien publiskotie oficiālie rezultāti.

Tihanovska jau iepriekš, kad tika publiskoti oficiālo mediju balsotāju aptauju rezultāti, kas atklāja līdzīgu balsu sadalījumu, šādu iznākumu pieņemt atteicās.

Tihanovska pirmdien paziņoja, ka uzskata sevi par vēlēšanu uzvarētāju, un pieprasīja varasiestādēm nodot varu opozīcijai.