Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijas pilsētās notiek Lukašenko pretinieku protesti

Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses.

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā izgāja galvaspilsētas Minskas ielās pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu izziņošanas, ka vēlēšanās ar teju 80% balsu uzvarējis līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Viņa spēcīgākā sāncense Svetlana Tihanovska ierindojusies otrajā vietā ar 7%, liecina oficiālās aptaujas aplēses.

Minskas centrā protestētāji pulcējās līdzās piemineklim, kur bija izvietoti vairāki simti specvienību policistu ar vairogiem.

Policija protestētāju pūlī raidīja trokšņa granātas un tad devās demonstrantu virzienā, lai tos izkliedētu. Daudzi protestētāji laukumu pameta bēgot, bija redzams radio "Brīvība" video tiešraidē.

Kā redzams raidsabiedrības publicētajos kadros, vairāku gados jaunu protestētāju sejas klātas asinīm.

scanpix.ee

Pēc vairākām stundām, kuru gaitā situācija bija haotiska, Iekšlietu ministrija paziņoja, ka "policija kontrolē situāciju", vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Belta".

Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" vadītājs Aless Bjaļackis.

"Policija reaģēja ar neproporcionālu bardzību, liekot lietā visu spēku," viņš sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Daži Tihanovskas atbalstītāji naktī uz pirmdienu Minskā rīkoja neoficiālas uzvaras svinības.

Pēc oficiālās balsotāju aptaujas rezultātu parādīšanās, kas uzvaru solīja Lukašenko, Tihanovska sakāvi atzīt atteicās.

Vairāki neatkarīgie pētījumi liecina, ka Tihanovska atrodas vadībā.

Oficiālā vēlēšanu komisija vairākas stundas pēc iecirkņu slēgšanas rezultātus nebija publicējusi.

Minskā un citās valsts pilsētās svētdienas vakarā sākoties protestiem, Tihanovska aicināja uz mieru un mudināja drošības struktūras atturēties no vardarbības.

"Es vēlos atgādināt policijai un armijai, ka viņi ir daļa no mūsu sabiedrības," sacīja opozīcijas kandidāte. "Es zinu, ka Baltkrievijas tauta rīt pamodīsies jaunā valstī."

Kā pirmdien tviterī pavēstīja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International", tās darbinieki Minskā redzējuši "sešu trokšņa granātu pielietošanu un to, kā pūlī tiek raidīti šāvieni (visticamāk, gumijas lodes)".

No sadursmju vietas ar ieslēgtām sirēnām aizbraukuši vismaz seši ātrās palīdzības auto.

Atbilstoši oficiālās ziņu aģentūras "Belta" publicētajiem balsotāju aptaujas rezultātiem, Lukašenko saņēmis 79,7% balsu, bet Tihanovska - 6,8%.

Aptaujas gaitā iztaujāti 12 000 balsstiesīgo, bet aptuveni 30% atteikušies atbildēt.

Kā liecina neatkarīgie pētījumi, Tihanovska saņēmusi 71% balsu, bet Lukašenko - tikai 10%.

Svētdienas vēlēšanas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji neuzraudzīja, jo nebija saņemts valdības ielūgums.

Tihanovska preses konferencē pēc iecirkņu slēgšanas uzsvēra, ka oficiālajiem rezultātiem netic.

"Es ticu savām acīm, un es redzu, ka vairākums ir ar mums," viņa sacīja. "Mēs jau esam uzvarējuši, jo mēs esam pārvarējuši savas bailes, savu apātiju un savu vienaldzību."

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, un tajās ilggadējā autoritārā prezidenta Lukašenko galvenā sāncense bija opozicionāre Tihanovska.

Jau pirms vēlēšanām opozīcija bažījās, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Tihanovska solījusi, ka gadījumā, ja viņa uzvarētu vēlēšanās, tiks sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās brīvi varēs kandidēt visi opozīcijas pārstāvji, arī tie, kas pašlaik ir aiz restēm.