Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Libānas valdība uzdod četrās dienās noskaidrot atbildīgos par sprādzienu Beirūtā

© SCANPIX/LETA

Libānas valdība devusi izmeklēšanas komitejai četras dienas laika, lai noskaidrotu atbildīgos par otrdien Beirūtas ostā notikušo sprādzienu.

"Šorīt tika pieņemts lēmums izveidot izmeklēšanas komiteju, kurai četru dienu laikā jāsniedz detalizēts ziņojums par atbildību - kā, kurš, kas, kā? Būs juridiski lēmumi," radiostacijai "Europe 1" pavēstīja Libānas ārlietu ministrs Šarbels Vebe. "Tas ir nopietni un mēs to uztveram nopietni."

"Atbildīgos par šo šausmīgo nolaidības noziegumu sodīs tiesnešu komiteja," piebilda Vebe.

Saskaņā ar provizoriskajiem datiem, otrdienas sprādzienā gājuši bojā 137 cilvēki, aptuveni 5000 ievainoti, bet vēl desmitiem pazuduši.

Pilsētas gubernators Marvans Abuds pavēstījis, ka Beirūtā bez pajumtes palikuši līdz 300 000 cilvēku, eksplozijai nopostot daudzas ēkas.

Abuds atklāja, ka 2014.gadā drošības dienestu ziņojumā brīdināts par sprādziena iespējamību Libānas galvaspilsētā, jo ļoti eksplozīvi materiāli netiek glabāti tādā veidā, lai garantētu sabiedrības drošību.

Pēc viņa teiktā, nodarīto zaudējumu apmērs svārstās starp trim līdz pieciem miljardiem dolāru vai varbūt vairāk.

Libānas premjerministrs Hasans Diabs otrdien paziņoja, ka eksplodējušas 2750 tonnas lauksaimniecības mēslojuma amonija nitrāta, kas sešus gadus glabājās kādā ostas noliktavā.