Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijas karaliskās ģimenes krīze: Elizabete II tiksies ar dumpiniecisko mazdēlu

© AFP/SCANPIX/LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II un vairāki citi augstākie karaļnama pārstāvji pirmdien tiksies ar princi Hariju, lai atrisinātu krīzi, ko izraisījis prinča negaidītais paziņojums, ka viņš un viņa dzīvesbiedre Megana nolēmuši samazināt savu lomu karaļnama pārstāvniecībā.

Harija tēvs troņmantnieks princis Čārlzs un vecākais brālis princis Viljams pievienosies karalienei viņas privātajā Sandringemas muižā, Anglijas austrumos, vēsta britu mediji.

Megana, kas šobrīd atrodas Kanādā, sanāksmē varētu piedalīties telefonkonferences režīmā.

Sagaidāms, ka sanāksmē tiks runāts par "nākamajiem soļiem" kompromisa virzienā, lai augošo krīzi apturētu sākuma stadijā.

Debatējamo jautājumu vidū varētu būt finanses, ko pāris varētu turpināt saņemt no Čārlza īpašumiem, viņu karaliskie tituli un tas, kādus komerciālos darījumus viņi varēs slēgt turpmāk, vēsta laikraksts "Sunday Times".

Harijs un Megana kopā ar dēlu Ārčiju Ziemassvētkus pavadīja Kanādā, un Megana tur atgriezusies šonedēļ.

Vairāki Kanādas laikraksti vēsta, ka Megana atgriezusies Vankūveras salā, kur ģimene pavadīja gada nogales brīvdienas un kur Ārčijs palicis kopā ar aukli.

Harijs un Megana trešdien nāca klajā ar paziņojumu, ka viņi nolēmuši samazināt savu lomu karaļnama pārstāvēšanā.

Pāris savā paziņojumā informēja, ka pavadīs kādu laiku Ziemeļamerikā un pārtrauks ilgi uzturētās attiecības ar presi.

Mediji ziņoja, ka Saseksas hercogs un hercogiene par savu lēmumu nav iepriekš informējuši nedz karalieni Elizabeti II, kas ir Harija vecmāmiņa, nedz Harija tēvu princi Čārlzu.

Princis Harijs un Megana jau iepriekš atklāti atzinuši, ka viņiem ir grūti būt uzmanības centrā un ka viņi atsvešinājušies no Harija brāļa prinča Viljama. Pāris oktobrī nolēma sākt tiesvedību pret tabloīdu presi, iesūdzot tiesā laikrakstu "cietsirdīgas kampaņas" dēļ.

"Mēs esam nodomājuši aiziet no karaliskās ģimenes "nozīmīgo" locekļu lomas un strādāt, lai kļūtu finansiāli neatkarīgi, vienlaikus turpinot pilnīgi atbalstīt Viņas majestāti karalieni," teikts paziņojumā, kuru trešdien publiskoja Bakingemas pils.

"Mēs esam izvēlējušies šogad veikt pāreju, sākot veidot progresīvu jaunu lomu šīs institūcijas ietvaros," pāris piebilda.

"Mēs tagad plānojam sabalansēt savu laiku starp Apvienoto Karalisti un Ziemeļameriku."