Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

Britu karaļnams steidz risināt Megxit krīzi

© EPA/SCANPIX/LETA

Britu karaliene Elizabete II pēc iespējas ātrāk vēlas atrisināt problēmu, kas radusies pēc tam, kad viņas mazdēls princis Harijs un viņa laulātā draudzene Megana Mārkla paziņojuši par nodomu pārtraukt pilnā apjomā pildīt karaliskās ģimenes locekļu pienākumus, jo vēlas vairāk laika pavadīt Ziemeļamerikā un iegūt finansiālu patstāvību. Pēc analoģijas ar Brexit vairāki britu mediji šo situāciju nosaukuši par Megxit, uzsverot, ka tieši M. Mārklas dēļ Harijs atsvešinājies no pārējiem Vindzoriem.

Harija un M. Mārklas jeb Saseksas hercoga un hercogienes pagājušajā nedēļā izplatītais publiskais paziņojums esot bijis nepatīkams pārsteigums Bakingemas pilij un sāpinājis gan 93 gadus veco Elizabeti II, gan citus vadošos karaļnama pārstāvjus, ar kuriem pāris nav uzskatījis par nepieciešamu aprunāties, raksta Reuters. Eksperti uzsver, ka karaļnams un tā autoritāte balstās uz tradīciju un protokola ievērošanu, un neparedz tādu lietu kā karaliskās ģimenes pienākumu pildīšanu uz pusslodzi. Tādēļ Saseksas hercogu pāris ar savu demaršu nostādījis neveiklā situācijā visu karalisko ģimeni.

Karaliene nekavējoties devusi rīkojumu šo situāciju risināt, un pagājušajā nedēļā notikušas intensīvas apspriedes, kurās piedalījušies ne tikai galminieki, bet arī valdības pārstāvji. Britu mediji vēsta, ka šodien karalienes rezidencē Norfolkas grāfistes Sendringemā notiks ģimenes apspriede, uz kuru Elizabete II aicinājusi gan savu dēlu Velsas princi Čārlzu, gan abus mazdēlus - Viljamu un Hariju. Reuters raksta, ka telefoniski šajā apspriedē piedalīsies arī M. Mārkla, kura kopā ar dēlu princi Arčiju pašlaik atrodas Kanādā - Vankūvera salā. AFP atgādina, ka Saseksas hercoga ģimene tur uzturējusies gandrīz visu decembri, ignorējot arī tradicionālās Ziemassvētku svinības, ko Sendringemā rīko Elizabete II.

Laikraksts Sunday Times vakar rakstīja, ka neviens negrasās mēģināt ar varu piespiest Hariju un Meganu pildīt karaliskās ģimenes vadošo locekļu funkcijas, kas cita starpā nozīmē 35 gadus vecajam Harijam tik nepatīkamo klātbūtni dažādos oficiālos pasākumos. Taču nepieciešams skaidri noteikt, kāds turpmāk būs pāra statuss, kā tiks nodrošināts tā finansējums, kādi drošības protokoli būs spēkā attiecībā uz Hariju, Meganu un mazo Arčiju, gan arī tas, kādos komerciālos darījumos ģimene varēs iesaistīties bez Bakingemas pils atļaujas.

AP atgādina, ka Harijs ir sestais rindā uz britu karalisko troni, taču, reāli vērtējot - bez cerībām kādreiz tajā kāpt. Viņa rīcība un uzvedība gadu gaitā radījusi iespaidu, ka Hariju īpaši neinteresē nedz tronis, nedz kāda otrā plāna loma karaļnamā - savulaik trakulīgais jaunietis nu ir atradis savu īsto mīlestību un vēlas būt gādīgs ģimenes tēvs. Turklāt tādas ģimenes, kurai netiek pievērsta pastiprināta mediju uzmanība. Tieši par to pagājušā gada rudenī publiski sāka sūdzēties Saseksas hercogs un hercogiene, turklāt Harijs vērsa uzmanību uz to, ka Apvienotajā Karalistē daudzi izteica tiešas vai aizplīvurotas pretenzijas ne tikai pret to, ka M. Mārkla ir bijusī aktrise, bet arī pret to, ka viņas māte ir tumšādainā.

Uz vienkāršo ļaužu fona princis Harijs, protams, ir ļoti turīgs cilvēks. Pēc princeses Diānas nāves viņš mantoja aptuveni 7 miljonus sterliņu mārciņu, turklāt ekstravaganti izšķērdīgs nav bijis. Taču statuss un dzīvesveids prasa savu, turklāt Saseksas hercogs un hercogiene izveidojuši savu labdarības organizāciju, kurā arī nepieciešami ieguldījumi. Informējot par finansiālo patstāvību, pāris paziņojis, ka ir gatavs atteikties no ģimenei piešķirtās budžeta naudas, kas veido tikai 5% no ģimenes ikgadējiem tēriņiem - pārējos 95% nodrošina ienākumi no Velsas prinča Čārlza pārvaldītajiem Kornvolas īpašumiem. Taču, ja Harijs un Megana vairs nepilda karaliskās ģimenes locekļu pienākumus, vai viņiem pienākas daļa no šiem ienākumiem? Un kā tad ar viņu rezidenci Vindzoras pils teritorijā esošajā Frogmorā, kuras remonts pavisam nesen britu budžetam prasīja 2,4 miljonus sterliņu mārciņu? Šos un citus jautājumus arī paredzēts apspriest Karaliskajā samitā.

Daudzi kanādieši pašlaik ar sajūsmu uztver ziņas, ka pāris šo valsti varētu izvēlēties par savu pastāvīgo dzīvesvietu. Taču šīs gaviles noplaks, uzzinot, ka ģimenes apsargāšana prasīs miljoniem dolāru Kanādas nodokļu maksātāju naudas - ja vien Otava un Londona nevienosies, ka šos rēķinus segs briti. Bet bez drošības pasākumiem neiztikt pat tādā gadījumā, ja Harijs un Megana pavisam oficiāli atteiksies no karaliskajiem pienākumiem - visi taču tāpat zina, kas viņi ir.