Cīņa par veselību: pēc valsts atteikuma latgaliete lūdz citu palīdzību

tautaruna.lv 14.septembris 2021, 21:00
 
Aigars Eglīte/F64
500 eiro par vienu zāļu devu, lai palīdzētu cīnīties pret pašnāvības domām, kas ne ar ko citu nav apkarojamas. Tik bezcerīgā situācijā atrodas kāda depresijas paciente Latgalē, kurai visam ārstēšanas kursam nepieciešami 6000 eiro. Pēc gadiem ilgas, gandrīz bezcerīgas ārstēšanās šis jaunākās paaudzes medikaments beidzot palīdz progresēt. Bet tas nav valsts apmaksāto zāļu klāstā un arī ārstu lūgums Nacionālajam veselības dienestam (NVD) izņēmuma kārtā kompensēt zāles ir noraidīts, vēstīts Aijas Kincas materiālā LTV Panorāmā.

Irēna kautrējas par savu slimību. Viņai ir smaga depresija. Regulāri jāārstējas slimnīcā. Tāpēc arī “ziedot.lv” mājaslapā palīdzības lūgums publicēts bez uzvārda un minēts tikai tas, ka sieviete ir no Latgales.

No nepieciešamās summas - 6000 eiro nav saziedota pat puse. Taču Irēna apliecina, ka jaunās zāles viņai palīdz.

“Slimnīcā man deva dažādus antidepresantus, bet man nekas nepalīdzēja. Nav nekāda noskaņojuma un neredzu dzīvei jēgu. Neko negribas darīt. Tikai guli. Negribas dzīvot. Bet ar šīm zālēm palicis labāk. Jau esmu piecēlusies. Vairs nerādās viss melnā krāsā,” stāstīja Irēna.

Psihiatrs Māris Taube rāda nazālo medikamentu, kas Irēnai palīdzējis atstāt slimnīcu un atgriezties mājās. Viens pūtiens katrā nāsī tikai ārsta uzraudzībā. Deva vienai nāsij maksā 250 eiro. Irēnai tādas naudas nav. Bet neviens cits pieejamais medikaments nepalīdz.

Ambulatorā centra “Veldre” vadītājs Taube norādīja: “Ar šo pacienti mēs esam desmit reizes pārsnieguši visas vadlīnijas, mēs esam izmēģinājuši dažādas metodes un kombinācijas - psihoterapiju, ārstēšanu slimnīcā un mums jāraksta viņu ārā, jo nav uzlabojuma. Situācija ir bezcerīga.”

Ārsts vērsās NVD, lūdzot izņēmuma kārtā kompensēt zāles. Taču sekoja atteikums.

“Tehniski un juridiski es to saprotu, bet es vienalga to ceļu gāju, cerot, ka būs nestandarta gadījums, bet saņēmu atbildi tādu, kādu saņēmu, ka pieejami citi medikamenti,” stāstīja ārsts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:56

Jaunākās diskusijas