Mūziķi no Latgales lūdz palīdzību; sadeguši instrumenti

tautaruna.lv 10.maijs 2021, 13:09
 
Ekrānšāviņš no video/Degpunktā
Palīdzību lūdz Isnaudas pagasta iedzīvotāji Latgalē, kuru 19. gadsimta beigās celtā dzimtas māja cieta ugunsgrēkā, nama iekšpusei pilnībā izdegot, vēsta “Degpunktā”.

Katkeviču ģimenes vīri no Ludzas apkaimes ir muzikanti. Tēvs Jānis un dēls Edgars pirms pandēmijas sākuma un pulcēšanās aizliegumiem regulāri uzstājās klausītāju priekšā un tā pelnīja sev iztiku. Edgars saimniekoja dzimtas mājā “Akordos”, kur turēja iespaidīgu mūzikas instrumentu kolekciju, taču nu tā ir pagalam. Nesens ugunsgrēks atņēma gadu gaitā uzkrātos dārgumus.

“Tā mēs 27 gadus Latgalē braukājām, spēlējām kāzas un uzstājāmies arī lielos klubos. Laika gaitā bija sapirkta tāda diezgan nopietna aparatūra, divi sintezatori, tumbas, skaņas procesori, pultis, kas viss nodega. Sintezatoros bija informācija par 20 gadiem,” stāsta muzikants Edgars.

Ēka, tāpat kā deviņdesmito gadu akordeonu kolekcija, nav apdrošināta. Vīrietis atzīst, ka pats vien ir atbildīgs par nelaimes cēloņiem. Neuzmanīga rīcība ar viegli uzliesmojošu vielu viņam maksāja dārgi.

“Es mazliet nodarbojas ar automašīnām, tas piķis, ko paziest zem arkām, mašīnas sliekšņiem un auto apakšu apstrādāt, lai nerūsē. Bija man tīrs kastrolis, kas ne no apakšas sāka degt, tas tīrs bija, un es to piķi saliku iekšā un maisīju, līdz vienā momentāni liesma uzliesmoja, es, protams, pārbijos, bet nodzēsu, nomierinājās, man vēl doma bija - saukt ugunsdzēsējus vai ne,” sacīja Edgars.

Edgaram neizdevās laikus izsaukt palīdzību un dzēšanas darbu uzsākšana krietni kavējās. Lai nesaelpotos dūmus, viņš pa apakšu izrāpojis no celtnes ārā, sēdies mašīnā un brauca pie ugunsdzēsējiem, saukt tos talkā.

Edgars vairs nevarēja atrast mobilo telefonu, un, kamēr pats uztraucies, brauca uz ugunsdzēsēju depo, liesmas jau sāka plosīt ēkas iekšpusi.

Ja kāds vēlas sniegt finansiālu atbalstu Jāņa un Edgara plānam renovēt izpostīto namu, ir pieejami tālruņi ziedojumiem. Uzgriežot numuru 90203909, būvdarbos tiks novirzīts viens 1,50 eiro, savukārt zvans uz tālruni 90006860 cietušajiem sniegs 4,27 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:59

Jaunākās diskusijas