LŪDZ palīdzēt 11 gadus vecajai Nikolai, kuras dzīvi ietekmēja smagais dzimšanas stāsts

tautaruna.lv 30.novembris 2020, 23:29
 
Pixabay
Nikola ir burvīga 11 gadus veca meitene no Dobeles. Nikola bija ļoti gaidīts bērns. Neviens nebija gatavs, ka vienā mirklī viss izvērtīsies savādāk, vēsta labdarības organizācija "Ziedot.lv".

Nikolas dzīvi ietekmēja viņas dzimšanas stāsts, kas aizsākās ar neprognozētiem sarežģījumiem dzemdībās. Iespējams, ārstu vilcināšanās, nespēja pieņemt pareizo lēmumu un attiecīgas aparatūras neesamība reģiona slimnīcā, noveda pie skābekļa trūkuma un asins izplūduma galvā.

Nikola tika pārvesta uz Rīgu. Izdzīvoja. Tomēr sekas ir uz mūžu - tika noteikta diagnoze - cerebrālā trieka ar hipoksiski išēmisku galvas smadzeņu bojājumu un spastisku tetraparēzi. Tas nozīmē, ka slimības skartas ir abas rociņas, kājiņas un runas spējas.

Ar laiku parādījās arī epilepsijas izpausmes. Zāles jādzer katru dienu un ilgstoši. Pēc ļoti daudzām terapijām Latvijā, rehabilitācijas kursiem Ukrainā, pēc Vācijā veiktās muskuļu pagarināšanas operācijas un intensīvajiem rehabilitācijas kursiem centrā Poga, Nikola jūtas stabili, pārvietojoties pa grīdu uz celīšiem. Staigāt traucē nepareiza muskuļu darbība, spastika, koordinācijas traucējumi. Stāvēšanu kavē arī labās rociņas nekoordinētās kustības, jo izzūd atbalsta un noturēšanās funkcija. Ir kavēta arī psihomotorā attīstība. Nikolai ir nepieciešama nepārtraukta klātbūtne un asistēšana gan ēdot, gan pašaprūpē. Neskatoties uz visām Nikolas grūtībām, meitene mācās 5. klasē pēc speciālas apmācību programmas kopā ar asistentu, kas palīdz meitenei dienas gaitās.

Nikola ir dzīvespriecīga, smaidīga un ļoti stipra meitene. Ļoti mīlēta ģimenē, bet, kā jau, tuvojoties pusaudžu vecumam, visvairāk pietrūkst draugu. Nikolai ir netipiska ģimene - no 3 gadu vecuma meitenīte dzīvo pie sava tēta mammas, kas ir uzņēmusies visas rūpes par savu mazmeitu. Nikolas mamma uzskatīja, ka oma būs labāka mamma un tā arī par meitu ar laiku aizmirsa. Nikolas tētis periodiski strādā ārzemēs, bet atgriežoties Latvijā lielāko laiku pavada kopā ar savu meitu. Kaut Nikolai šobrīd ir liegts kustību prieks, viņas ģimenē nezūd cerība, ka viņa varēs un spēs ar laiku pārvietoties pati ar kādu no palīglīdzekļiem. Nikolas šā brīža izaicinājums ir kaut nedaudz iemācīties pašaprūpi - jebkādā veidā novilkt jaciņu, lietot karoti un speciālo krūzīti. Neatlaidīgs un grūts darbs ir ģimenes ikdiena, kas dažreiz mijas ar asarām un spēku izsīkumu. Ģimenes vislielākais sapnis ir, lai Nikola varētu ar katru dienu kļūt patstāvīgāka un neatkarīgāka. Tā kā dienas lielāko daļu Nikola pavada skolā, ir sarūpēts jauns, elektriski vadāms ratiņkrēsls, kuru viņa vadīs ar kreiso roku. Bet ar to nepietiek, ir vēl nepieciešama pareiza pozicionēšana, kas ir ļoti svarīga, lai neveidotos deformācija iegurnī, kājās un mugurkaulā. Rehabilitācijas speciālisti rekomendējuši individuāli izgatavotu ratiņkrēsla sēdēšanas sistēmu ar uzliekamu/noņemamu galdiņu, lai būtu iespēja darboties, pildīt skolas darbus, lasīt. Sēdēšanas sistēma kopā ar specializēto galdu izmaksas sastāda 3900 eiro. Valsts šādus pakalpojumus neapmaksā, bet ģimene pašu spēkiem to nespēj apmaksāt, tāpēc Nikolas ģimene lūdz ziedotāju palīdzību.

Nikolai iespējams palīdzēt šeit!

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas