"Zaļā Lampa": 11 gadus vecā Rūta ļoti grib sākt staigāt patstāvīgi

tautaruna.lv 26.februāris 2020, 11:11
 
No personiskā arhīva
Šie Ziemassvētki bija vieni no laimīgākajiem 11-gadīgās Rūtas dzīvē – viens no viņas ilgi lolotajiem sapņiem piepildījās pilnībā, bet otrs – daļēji. Meitenei uzdāvināja kucēnu, par kuru viņa sen bija sapņojusi. Rūtas māmiņa saka, ka meita pat no sāpēm nekad tā nav raudājusi, kā viņa apraudājās no laimes, ieraugot kucēnu. Lai gan sāpju brīžu Rūtas dzīvē ir bijis daudz. Bet māmiņa no laimes raudāja, kad meita pagājušajā gadā iemācījās spert savus pirmos patstāvīgos solīšus. Tiesa gan, turoties pie rolatora, toties pati!

Nesen Rūtai tika veikta svarīga operācija, pēc kuras viņas izredzes sākt staigāt ir ievērojami uzlabojušās. Meitene ļoti grib atbrīvoties no ratiņkrēsla un kļūt patstāvīgāka. Lai to izdarītu, šobrīd viņai ir nepieciešamas speciālas kāju ortozes. Rūtas gadījums ir ļoti sarežģīts, tāpēc ortozes ir jāpasūta individuāli. Izgatavot tās ir piekritusi Darmštates ortopēdiskā klīnika Vācijā. Rūtas rinda jau ir gandrīz pienākusi, taču naudas ortozēm pagaidām nav.

5. martā Rūtai paliks 12 gadi. Lai viņas dzīves jaunais gads sāktos ar pārliecību un cerību, vajadzīga mūsu palīdzība - nepieciešams savākt naudu ortožu apmaksai.

Ziedojumu tālrunis 90006384 (1,42 eiro par zvanu) darbosies 11-gadīgās Rūtas atbalstam līdz 3. martam.

Labdarības fonds BeOpen ir atvēris Rūtai speciālu ziedojumu kontu. Nekādi procenti no šiem ziedojumiem netiek ieturēti.

Labdarības fonds BeOpen

Reģistrācijas nr. 50008218201

Konta nr.: LV59 CBBR 1123 2155 000 10

Maksājuma mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Rūtai Rudzei

Kas ir ortozes?

Termins “ortoze” ir veidots no vārdiem “ortopēdisks” un “protēze”, respektīvi, tas ir ārstniecības palīglīdzeklis balstam un slodzes mazināšanai. Ortožu izmatošana ar BCT slimo bērnu rehabilitācijā ievērojami palielina izredzes uz veiksmīgu iznākumu gan no medicīniskā, gan no psiholoģiskā viedokļa. Rūtai ir nepieciešama ceļgala un pēdas locītavas ortoze, kas ļautu kontrolēt ķermeņa stāvokli, palielinot ārējo bāzes atbalstu. Pirms ortožu pasūtīšanas tiek veikti biomehāniski mērījumi un izgatavots speciāls kājas nospiedums. Iegūto modeli apstrādā, izmantojot speciālu tehnoloģiju. Pēc tam no termoplastikas izgatavo ortozi. Visbeidzot ortoze tiek piemērīta un individuāli pielāgota pacientam. Kāpēc ir jābrauc uz klīniku Vācijā? Tāpēc, ka tur izgatavo augstas kvalitātes ortozes, no labiem, pārbaudītiem materiāliem un pēc individuāliem izmēriem. Šādas ortozes ir ērtas un nerada sāpes staigājot, atšķirībā no tām, kas tiek izgatavotas pie mums.

Protams, ortozes nav gluži tas, par ko meitene sapņo savā dzimšanas dienā. Rūtai ir pavisam cits sapnis - kad viņa paaugsies un kļūs veselāka, Rūta sapņo aizbraukt uz Disnejlendu. Viņai ir pat speciāla krājkasīte ar uzrakstu “Disnejlenda”. Agrāk Rūtai ļoti patika Disneja pasaku princeses skaistās kleitās. Viņa pati sacerēja pasakas un gribēja kļūt par rakstnieci. Rūta patiešām ļoti interesanti un neordināri spriež par dažādām šķietami ierastām lietām. Daudzus viņas prātojumus māmiņa pat ir pierakstījusi. Piemēram, spēlējoties ar mīļoto lelli, Rūta mierina to: “Ak, tu mana nabaga lellīte… Kāda tu esi izspūrusi. Nu nekas, gan jau tevi arī tādu kāds iemīlēs.”

Ir jātic!

Šodien Rūta mācās 4. klasē un skatās uz dzīvi daudz prātīgāk. Viņa grib iemācīties šūt un sapņo modelēt apģērbus. Šo darbu var darīt sēdus, tāpēc Rūtai šī profesija ir piemērota.

Rūtas diagnoze ir bērnu cerebrālā trieka, kas iegūta dzemdību traumas rezultātā. Dzemdības bija priekšlaicīgas, meitene svēra tikai 1,45 kg. Bērnam tika diagnosticēts asinsizplūdums smadzenēs un meningīts. Izredžu praktiski nebija. Ārsti toreiz brīdināja Rūtas māmiņu Angeliku, ka bērns, visticamāk, nedzirdēs, neredzēs un nerunās. Par laimi, Angelikai paveicās satikt apbrīnojamo fizioterapeiti Klaudiju Hellu, kas viņu iedrošināja: “Neklausi nevienu, ar viņu vienkārši ir jānodarbojas un jāstrādā - tava meita vēl par prezidentu kļūs!”

Vecāki nenolaida rokas un neļāvās izmisumam. Angelika aizgāja no darba, jo turpināt strādāt nebija iespējams - visu laiku viņa pavadīja kopā ar meitu. Ģimenē, neskaitot Rūtu, ir vēl divi vecākie dēli. Tētis rāvās kā vāvere ritenī, lai apgādātu ģimeni un ārstētu meitu.

Tolaik viņi dzīvoja Ķegumā, mājā, kas bija uzbūvēta, izmantojot kredītu. No mājas nācās šķirties, jo turpināt maksāt nebija iespējas. Tagad ģimene īrē dzīvokli Rīgā - lai Rūta varētu ārstēties.

Rūta ir liels malacis. Viņai patīk angļu un spāņu valodas. Mācās meitene galvenokārt klausoties, jo rakstīt pagaidām ir grūti - pirkstiņi neklausa. Taču Rūta ļoti cenšas, un viņai izdodas! Nesen Rūta uzsāka mācības Rīgas Katoļu ģimnāzijā: šeit ir nelielas klases un, galvenais, jauki un atsaucīgi bērni. Šeit meitene jūtas komfortabli un mierīgi, neviens viņu neaizskar un neapsaukā. Rūtas mīļākais priekšmets ir matemātika. To pasniedz skolas direktore, ar kuru Rūtai ir izveidojušās ļoti siltas attiecības.

Rūtai ļoti patīk zīmēt. Viņai ir grūti to darīt, pirkstiņi neklausa, taču zīmējumi sanāk ļoti interesanti. Viens no tiem - apburošs runcis - stāv redzamā vietā istabā. Turpat blakus lepni staigā Rūtas kaķenīte Minnija - skaistule, kuru Rūtas ģimene savulaik izglāba un paņēma no ielas. Rūtai ir vēl viens mīlulis - papagailis Pērle, kurš arī dzīvo kopā ar viņiem.

Pēc skolas Rūta nodarbojas ar ratiņtenisu. Viņas trenere ir Terēza Stenclava, Latvijas ratiņtenisa dibinātāja. Angelika ar lepnumu rāda mums meitas fotogrāfiju, kurā viņa ir kopā ar čempioni un Latvijas labāko tenisisti Aļonu Ostapenko. Fotogrāfija tika uzņemta, kad Aļona viesojās tenisa klubā, sniedzot savu meistarklasi.

Ģimenes ieguldītās pūles un neatlaidīgās nodarbības sāk dot savus augļus. Vēl pavisam nesen Rūta varēja pārvietoties pa istabu tikai rāpus vai ar mammas palīdzību. Taču vecāki un brāļi nešaubījās, ka Rūta spēs staigāt. Tagad Rūta jau var veikt dažus soļus ar rolatora palīdzību, kā arī spēj pati apsēsties un piecelties no ratiņkrēsla. Viņa ļoti cenšas. Savukārt māmiņa ir veltījusi meitas veselībai visu savu dzīvi, atsakoties no citām interesēm. Tikai tagad, pirmo reizi kopš Rūtas piedzimšanas, viņa ir iekārtojusies darbā uz pusslodzi.

Taču Angelikas galvenais darbs ir Rūtas ārstēšana un rehabilitācija, lai meita sāktu staigāt, iegūtu labu izglītību un atrastu savu vietu dzīvē. Jau tagad visi speciālisti atzīst - māmiņai ir izdevies paveikt neiespējamo. Tas nozīmē, ka ir izredzes arī uz turpmāko progresu.

“Pirms pāris gadiem mēs Ogrē satikām meiteni no Izraēlas. Viņai ir 17 gadi un nav kāju pirkstu. Tas šķiet neticami, taču viņa nodarbojas ar dejām, baletu. Kad viņa piedalījās konkursā, neviens no žūrijas locekļiem pat nenojauta, ka viņai nav kāju pirkstu. Brīnumi notiek. Tiem ir jātic. Un pašam ir jādara viss, lai tie kļūtu par realitāti”, saka Angelika.

Tikijs nozīmē “laime”

Brīvajā laikā Rūta skatās multfilmu seriālu “Lēdija Buga”. Tas ir stāsts par diviem parastiem franču pusaudžiem, kuri pārvēršas par supervaroņiem, lai aizsargātu pilsētu no ļaundariem. Lai gan patiesībā supervaronis ir pati Rūta. Viņas spēks un neatlaidība ir apbrīnas vērti!

Multfilmas varoņiem ir burvju talismani, kas palīdz viņiem izmantot savu Superiespēju. Vienu no tiem sauc Tikijs, kas tulkojumā nozīmē “laime”. Šādu vārdu Rūta ir devusi arī savam kucēnam. Taču šobrīd Rūtas Superiespēja ir jaunās, kvalitatīvās kāju ortozēs, kas ļaus viņai turēt līdzsvaru un sākt staigāt.

Bērnu ar BCT diagnozi ārstēšana prasa ļoti lielus līdzekļus. Vecākiem šādas naudas diemžēl nav, tāpēc ģimenei ir nepieciešama palīdzība, lai varētu iegādāties Rūtai tik ļoti nepieciešamās ortozes. Papildus ortozēm Rūtai ir nepieciešama arī īpaši izgatavota Spio veste, kas palīdz noturēt muguru un stiprina mugurkaulu. Valsts sniedz līdzfinansējumu, taču tas ir ļoti niecīgs, visu lielāko pamatsummu jānodrošina pašiem vecākiem. Tāpat kā ceļa izmaksas un uzturēšanos Vācijā. Kopā ģimenei ir nepieciešams mūsu atbalsts 2600 EUR apmērā. Pēc ortožu un Spio vestes iegūšanas Rūtai jāturpina intensīva rehabilitācija. Ziedojums 4600 EUR apmērā nodrošinātu ne tikai ortozes un Spio vesti, bet arī rehabilitācijas nodarbības viena gada garumā.

Ziedojumu tālrunis 90006384 (1,42 eiro par zvanu) darbosies 11-gadīgās Rūtas atbalstam līdz 3. martam.

Labdarības fonds BeOpen ir atvēris Rūtai speciālu ziedojumu kontu. Nekādi procenti no pārskaitījumiem uz šo kontu netiek ieturēti.

Labdarības fonds BeOpen

Reģistrācijas nr. 50008218201

Konta nr.: LV59 CBBR 1123 2155 000 10

Maksājuma mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Rūtai Rudzei



Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:50

Jaunākās diskusijas