"Divi no desmit. Palīdzi atrast pārējos!"; Popes muiža lūdz sabiedrības palīdzību

tautaruna.lv 18.augusts 2019, 11:19
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Popes muiža vēlas iesaistīt sabiedrību, lai atrast vēsturiskus krēslus, kurus varētu restaurēt līdz ar ēdamzāles bufetes skapi.

"Gadsimta atgriešanos piedzīvo ne tikai Popes muižas ēdamzāles vēsturiskais bufetes skapis, kam šobrīd tiek veikta vērienīga restaurācija, bet arī divi ēdamzāles vēsturiskie krēsli.

Esam bezgala pateicīgi arhitektam Pēterim Blūmam par to, ka savulaik krēsli tika nodoti Ēdoles pilij, kā arī milzīgs paldies Normundam Zernim, kurš pēc tam, kad Ēdoles pils nonāca privātīpašnieku rokās, krēslus nodeva glabāšanā Ēdoles baznīcas draudzei, paldies Ēdoles baznīcas draudzei un tās priekšniecei Airai Preisai par rūpēm un uzticību, krēslus atgriežot Popes muižā.

Kādā 20. gs. Popes muižas ēdamzāles interjera fotogrāfijā ir samanāms, ka telpā ar bufeti un galdu atrodas šie krēsli, kas kopskaitā bijuši desmit un iespējams vēl vairāk.

Krēslu atzveltnēs un sēdēs bijis rotangpalmas pinums, bet to atzveltnes augšdaļa bijusi rotāta ar fon Bēru dzimtas heraldiku. Šobrīd esam apzinājuši daļu no Latvijas akreditētajiem muzejiem, taču to krājumā nav nonākuši šādi krēsli. Ļoti ceram, ka izdosies atrast vēl kādu krēslu no šī komplekta, kas palīdzēs veikt precīzāku krēslu restaurāciju," vēsta muižas ieraksts Facebook.

Viena no vecākajām kompleksa ēkām ir vecā pils jeb medību pils, kas celta 1653. gadā un atrodas aiz dīķa ar nostiprinātiem krastiem. Tajā saglabājušās koka kāpnes uz otro stāvu. Kungu māja celta 1608. vai 1620. gadā. Vēlāk tai piecelta virtuves ēka, kuru ar kungu māju savieno kalpu māja. 17. gs. beigās, lai arī pārbūvēta, pils vēl arvien ir vienstāvu ēka. Uz gadsimtu robežas ēka vēlreiz kapitāli pārbūvēta. Izbūvēti 4 mezonīni, 4 skursteņi.

Parādes durvis aptvēra portāls, balstīts uz 4 apaļām koka kolonnām. Rezultātā ēka kļuvusi par lepnu pili ar 78 stikla logiem, kas tai laikā bijis liels greznums.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas