Melnā stārķa pētniekiem nepieciešama steidzama sabiedrības palīdzība

tautaruna.lv 23.jūnijs 2019, 20:00
 
Melnais stārķis. Dzīvības lidojums/Facebook
Melnā stārķa projekta "Dzīvības lidojums" autori vēršas pie sabiedrības pēc steidzamas palīdzības.

"Esam saņēmuši ziņu no melno stārķu pētnieka un ornitologa Māra Strazda, kā vārdā vēršamies pie sabiedrības un lūdzam palīdzību šīs sezonas melno stārku izpētes darbam.

Nepieciešamais atbalsts, pirmkārt, ir nepieciešams pie ligzdām, lai ar arborista palīdzību varētu pārvietot pēc nepieciešamības treilkameras un veikt melno stārķu mazuļu gredzenošanu tur, kur tas ir iespējams. Tam nepieciešams auto un degviela.

Otrkārt nepieciešams atbalsts atkārtotam braucienam uz Kaļiņingradu pie vienīgā dzīvā ar raidītāju aprīkotā melnā stārķa Mares, lai lejuplādētu raidītāja datus par vasaru.

Kopējā nepieciešamā summa ir ap 800 EUR. Lūdzam ikviena atbalstu, kam ir aktuāla melno stārķu izpētes tēma un izpētes rezultāti. Māris Strazds šobrīd ir tuvu salūšanas robežai, un no mūsu atbalsta ir atkarīgs tas, vai izpēte pie melnā stārķa spēs turpināties.Tikai zinātniskā izpēte ir tā, kas spēj kaut nedaudz sniegt priekšstatu par pašreizējās mežistrādes sekām un sniegt datus par ķīmisko piesārņojumu un tā sekām mums apkārt. Ja katrs no melnā stārķa atbalstītājiem ziedos kaut 5 EUR, nepieciešamā summa savāksies ļoti ātri," raksta pētnieki.

Konts ziedojumiem -

Latvijas Ornitoloģijas biedrība
Reģ. nr.: 40008002230
Banka: AS "Swedbank"
Bankas kods: HABALV22
Konts: LV34HABA000140J035491
Mērķis: ziedojums melnajam stārķim

Īsumā par Māra Strazda pirmo braucienu pie Mares: Māris nupat ir atgriezies no Ķaļiņingradas, kur ir sekmīgi atradis Mares ligzdu un lejuplādējis putna pērnā gada datus. Dati šobrīd goris.lv nav ievietoti, taču taču tas ir saistīts ar kolēģu lauku darbiem. Pie ligzdas Māris bija 15.jūnijā. Mares ligzdā tobrīd bija viens vai divi apmēram līdz 10 dienām veci mazuļi, taču kāpšana pie ligzdas netika veikta drošības labad. Mares ligzda atrodas ozolā, mežs ir skaists, tuvumā tikai viens izcirtums, savukārt ārpus meža nav praktiski nekādas lauksaimniecības. Latvijā šādu skatu ir gandrīz nereāli atrast. Māris Mari arī ir redzējis aci pret aci, taču drošības apstākļu dēļ netika ņemta līdzi fotoaparatūra. Atkārtots brauciens būtu vērtīgs, lai redzētu, cik bērni ir izauguši, kā arī savākt vasaras datus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:36

Jaunākās diskusijas