Neapskaužami: Rīgā pensionāru pāris cenšas izdzīvot, uzturot gan sevi, gan mazmeitas

Portāls nra.lv 5.marts 2018, 11:15
 
facebook.com/Palīdzēsim viens otram
Organizācija "Palīdzēsim viens otram" atklājusi stāstu par kādu pensionāru pāri no Rīgas, kas nonākuši neapskaužamā situācijā.
"Šodien uzklausījām skaudru stāstu par diviem Rīgā dzīvojošiem vecīšiem, kuriem abiem jau ap 80 gadiem, bet kuri, neskatoties uz savu cienījamo vecumu, ir uzņēmušies rūpes par savām mazmeitiņām. Vecākā meitene (14 gadi) ikdienā apmeklē skolu, taču jaunākā māsiņa (13 gadus veca) šobrīd atrodas slimnīcā, kur atkopjās pēc kārtējās operācijas. Divus gadus atpakaļ meitene neveiksmīgi izkrita pa skolas otrā stāva logu, un guva nopietnas traumas savai veselībai. Kopumā jau pārciestas 8 operācijas (galvas, kāju, muguras), un uz doto brīdi viņa ir nerunājoša un bez kustībām. Pēc divām dienām viņa jāpārved no slimnīcas uz mājām, bet vecvecākiem pašu spēkiem nav iespēju apmaksāt transporta izdevumus, kā arī uznest gulošo mazmeitiņu uz otro stāvu.


Vectētiņš uzticēja mums arī skarbo stāstu par meiteņu mammu, kas dzīvo ārzemēs, un nav izrādījusi nekādu velmi atbalstīt māsiņas finansiāli nemaz nerunājot par interesi apciemot savus bērnus. Mamma vien uz īsu brīdi bija atbraukusi uz Rīgu, lai iesniegtu melīgus dokumentus, ka viņa ir atgriezusies mājās, un turpmāk vēlas saņemt visus ar bērniem saistītos pabalstus uz sava vārda. Vectētiņam automātiski tika atņemtas aizbildņa tiesības, un nu visiem četriem ir jāiztiek ar abu vecīšu nelielo pensiju. Turpinājumā nāca ziņa, ka mēneša laikā jāatbrīvo sociālais dzīvoklis un šā gada februāra beigās, bez turpmākas dzīvojamās platības ierādīšanas, viņi tika izlikti uz ielas. Operatīvi tika atrasts neliels divistabu dzīvoklītis, kura īres un komunālo maksājumu izmaksas ir krietni lielākas nekā viena vecīša pensija.


Nesaktoties uz to, ka ikdienas iztikšana ir vairāk kā grūta, vecvecāku lielākais sapnis ir palīdzēt slimajai mazmeitiņai atgūt veselību. Vectētiņš ir daudz interesējies par rehabilitācijas iespējām Latvijā, bet diemžēl no pensijām nav iespējas atlicināt nevienu eiro.


No mūsu puses esam apņēmušies palīdzēt vecvecākiem sakārtot juridiskos jautājumus ar mazmeitiņām domātajiem pabalstiem, iespēju atjaunot vectētiņam aizbildņa statusu, kā arī meklēsim arī iespēju ģimenei piemeklēt atbilstošu izmaksu sociālo dzīvokli.


Patreiz vitāli svarīgi ir nodrošināt:
• Izmaksu segšanu specializētajam transportam, kurā var pārvadāt gulošus sliniekus ar iespēju pēc atvešanas mājās uznest meiteni uz otro stāvu (aptuvenās izmaksas 50-70 EUR);
• Paladziņus un pieaugušo pamperbikses (uz 50 kg svara cilvēkam);
• Pārtiku"

Ar organizāciju var sazināties Facebook.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas