Mārupē nocirta ozolu un visi klusē; Viļņā par tādu rīcību neļauj būvēt vispār

tautaruna.lv 4.jūnijs 2023, 17:30
 
Kaspars Krafts/f64
"Twiter" ievietots stāsts par Viļņas mēra nostāju, situācijā, kad būvnieks bez atļaujas nocirta ozolu: "Pašlaik būvniecība vēl nav sākta, un mēs nevaram iedomāties kam būtu jānotiek lai tā šajā vietā notiktu. Varbūt, ja viņi atnesīs plānu ar ozolu parku apkārt, tad mēs varētu sākt diskusiju."

Ieraksts "Twitter": "Viļņā nesen patvaļīgi nocirta simtgadīgu 20 m augstu ozolu. Vietā, kur bija paredzēta 4 administratīvo ēku un viesnīcu būvniecība. Būvnieki iepriekš bija pieprasījuši ozolu nocirst vai pārstādīt, jo tas traucējot komunikācijām, bet pašvaldība nepiekrita, lika iekļaut projektā. To īsteno Igaunijas bagātākā cilvēka Toomas Annus (pieder "Merks" u.c.) uzņēmums. Pēc notikušā sākās sabiedrības sašutuma lavīna. Arhitekti pārtrauca sadarbību, bet uzņēmums apturēja 45 milj. projektu. Pilsētas galvenais arhitekts FB uzrakstīja igauņu investoriem: Jūs pat iedomāties nevarat, kādas problēmas sev radījāt. Kompensācija jums izmaksās 2 x vairāk, nekā būtu izdevumi, ja ozolu saglabātu. Bet Viļņas mērs paziņoja, ka būvniekiem draud kriminālatbildība vismaz pēc 3 pantiem. "Pašreizējie naudas sodi ir smieklīgi. Tiem būtu jāsākas ar pus miljonu eiro. Pašlaik būvniecība vēl nav sākta, un mēs nevaram iedomāties kam būtu jānotiek lai tā šajā vietā notiktu. Varbūt, ja viņi atnesīs plānu ar ozolu parku apkārt, tad mēs varētu sākt diskusiju." Šis ir stāsts, domājot par Mārupes ozolu uc patvaļīgi nocirstajiem mūsu kokiem "

Šī ziņa kārtīgi satricināja Latvijas tvitertautu: "Mani skumdina tas, ka atšķirībā no Viļņas gadījuma mūsu pašu Mārupes novada būvvalde vēl bonusā bija iedevusi būvatļauju, lai situāciju padarītu vēl sarežģītāku. Pie mums nav ne smakas no tās asās sabiedrības un amatpersonu reakcijas, kas ir Viļņas gadījumā."

"Jā, Viļņā arī Lietuvas prezidents jau paudis savu sašutumu"

"Neesmu pārmērījis, bet esmu drošs, ka šie koki ko plāno nocirst Miera ielā pretī Lielajiem kapiem nav jaunāki par vairākām desmitgadēm, teritorijā ieslēpts neliela izmēra baneris publiskajai apspriešanai. Uzņēmums dibināts pirms gada. Bet tā nekas aizdomīgs."

"Tikmēr "Merks" Rīgā turpina ar zemas kvalitātes ēkām apbūvēt katru brīvo zaļo laukumu ieskaitot Lucavsalu un Zaķusalu"

"Ziņās bija teikts, ka LT ar būvnieku lauzuši līgumu. Ja uzzini ko vairāk par LT sodiem, painformē. Mums ar vajag stingrāk šņorēt pī zāģerus."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:02

Jaunākās diskusijas