Uz Šveices ciematu draud nobrukt kalns; iedzīvotājiem liek steigšus pamest mājas

Portāls nra.lv 10.maijs 2023, 12:21
 
Pixabay.com
Mazā Šveices ciemata Briencas (Brienz) iedzīvotājiem ir dots rīkojums nekavējoties pamest savas mājas, jo tuvāko dienu laikā no kalna virs ciemata nobruks divi miljoni kubikmetru akmeņu, saskaņā ar “European Truth” ziņo BBC.

Evakuācijas rīkojums nav pārsteigums aptuveni 70 ciema iedzīvotājiem - Brienca, kas atrodas Graubindenes austrumu kantonā, jau sen atrodas ģeoloģiskā apdraudējuma rajonā.

Ciems ir uzcelts uz svārstīgas zemes, šobrīd ciema baznīcas smaile sasvērusies un ēkās parādījušās lielas plaisas.

Iepriekš tika strādāts pie situācijas stabilizēšanas, un ir bijis pamats domāt, ka zemes nogruvuma slīdēšana varētu palēnināties. Taču tajā pašā laikā kalna nogāze virs Briencas pamazām sabrūk. Zemnieki jau ir pieraduši, ka viņu dārzos nosēžas diezgan lielas akmeņu lauskas.

Ģeologi brīdinājuši, ka iežu kustība paātrinās. Daļa no kalna, saukta par “salu”, līdz 2023. gadam slīdēja lejā ar ātrumu 32 metri gadā.

Tomēr neviens negaidīja, ka katastrofa tuvosies tik ātri. Varas iestādes brīdināja par iespējamu evakuāciju vēlāk vasarā. Šīs nedēļas beigās bija paredzēta kārtējā ciema sapulce, lai visus informētu par jaunumiem.

Taču jaunākie riska novērtējumi liecina par sabrukuma neizbēgamību, tāpēc 9. maija rītā tika dots rīkojums iedzīvotājiem evakuēties. Briencas iedzīvotājiem tas jāpamet vēlākais līdz piektdienai.

Lielākajai daļai cilvēku tiek piedāvāta apmešanās kaimiņu ciematos, piemēram, netālu esošajā slēpošanas kūrortā, kurā ir daudz brīvu vietu, jo slēpošanas sezona ir beigusies.

Šveicē klinšu grūšanas situācijas nav nekas neparasts

2006. gadā no Šveices slavenā Eigera kalna nokrita milzīgi akmeņu gabali, noslēdzot pārgājienu takas un liekot ģeologiem satraukties, ka šādi notikumi varētu būt gaidāmi biežāk.

2017. gadā spēcīgs zemes nogruvums skāra Bondo ciematu, arī Graubindenē, zem tā aprokot pusi ciema un nogalinot astoņus cilvēkus.

Pagājušajā vasarā jaunākie mērījumi liecināja, ka pēdējo 100 gadu laikā Šveices ledāji ir zaudējuši vairāk nekā pusi no sava apjoma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas