Nacionālā veselības dienesta paziņojums ne pa jokam nokaitina tautu

tautaruna.lv 14.maijs 2023, 3:00
 
Pixabay
Nacionālais veselības dienests savā "Twitter" kontā informē - No nākamā gada 1. janvāra iedzīvotāji un medicīnas nozares speciālisti E-veselības sistēmai varēs pieslēgties tikai ar kādu no kvalificētiem personu identifikācijas līdzekļiem: eID karti, eParaksta karti vai eParaksts mobile.

Pieslēgšanās E-veselības sistēmai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem sniegs lielāku drošību, aģentūrai LETA skaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga.

Ja iedzīvotājam šobrīd nav eID kartes, eParaksta kartes vai "eParaksts mobile", NVD iesaka ieplānot kāda no minēto autentifikācijas līdzekļu noformēšanu līdz nākamā gada 1.janvārim.

Štālberga skaidroja, ka kvalificētu personas elektroniskās identifikācijas līdzekļu izmantošana sniedz lielāku drošību - kvalificētie līdzekļi tiek izmantoti, lai identificētu lietotājus digitālajā vidē, un tie ir labāki par citiem pieslēgšanās rīkiem, jo sniedz augstāku drošības līmeni. Proti, kvalificētie līdzekļi satur digitālu sertifikātu, kas ir pārbaudāms un nodrošina digitālā vidē līdzvērtīgu personas identitātes apliecināšanu, kā klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Tādējādi, izvēloties iespējami drošākos risinājumus, E-veselības digitālo pakalpojumu sniegšanā tiks nodrošināts augstāks drošības līmenis.

Viņa norādīja, ka banku identifikācijas līdzekļi nav kvalificēti identifikācijas līdzekļi. Tas esot "vēsturisks, pagaidu risinājums, kuram šobrīd ir pieejamas drošākas alternatīvas ar iespēju identificēt personu digitālajā vidē".

Seniori un citi iedzīvotāji, kuriem vecuma, vecuma, veselības stāvokļa vai cita iemesla dēļ nav iespējas izmantot digitālos rīkos, tāpat kā līdz šim varēs deleģēt citu cilvēku piekļuvei saviem E-veselības datiem, piemēram, savu pieaugušo bērnu, radinieku vai citu personu.

Šis paziņojums izraisījis milzīgu sašutumu.

"Klau… es šobrīd jau trīs cilvēkiem virs 70 palīdzu risināt debilos ejautājumus, kuriem viņi nav piemēroti. Tagadiņ man vēl būs jānodrošina, lai viņi skārienjūtīgos iegādājas, jo ar podziņtelefoniem šīs darbības nav iespējamas, A datoru tā viņiem nav!" raksta Ilze.

Brigita: Cilvēktiesību pārkāpums tas ir. Ļoti daudziem pensionāriem nav ID. Ko tad darīt. Jāmirst vai.

Jānis: Tāpēc, ka Latvijas valsts ir nedraudzīga pret saviem iedzīvotājiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:42

Jaunākās diskusijas