Vīrietis sašutis, ka nevar saņemt kompensāciju par apkuri

tautaruna.lv 18.marts 2023, 16:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Bauskas novada Svitenē centrālā apkure tika atslēgta tā saucamajos deviņdesmitajos. Iedzīvotāji dzīvokļus daudzdzīvokļu mājās aprīkoja ar krāsnīm, līdz pat šim brīdim katrs izmanto sev ērtāko sildīšanās variantu, vēsta "Bez Tabu".

Ingus 2021. gada septembrī iegādājās krustmātei paredzētu dzīvokli. Tas tika pilnībā izremontēts, jaunais īpašnieks nolēma ierīkot gāzes apkuri. Pagājušā gada 1. Jūnijā apkures katls nodots ekspluatācijā un to drīkstēja sākt izmantot ūdens sildīšanai un apkurei.

Latvijā noteikts atbalsts dabasgāzes lietotājiem un tam nolēmis pieteikties arī Ingus. Tomēr dabasgāzes tirgotājs “Elektrum” divas reizes uz iesniegumiem atbildējuši, ka nāksies vien maksāt pilnu summu, jo nepārsniedzot likumā noteikto slieksni- 21 kubikmetru mēnesī.

Ingus dzīvoklī dzīvo 75 gadus veca krustmāte, kura rēķinus apmaksā no nelielās pensijas.

"Pagājušā mēnesī tika iztērēti 35 kubikmetri gāzes. No pagājušā gada 1. jūnija ir notērēti jau 198 kubikmetri gāzes. Izdalot ar deviņiem mēnešiem kopš uzstādīts apkures katls, tie vidēji ir nepilni 22 kubikmetri. Atbalsta piešķiršanai mēnesī jāpatērē 21 kubikmetrs gāzes, sanāk, ka mēs atbilstam kritērijiem. Bet viņi, iespējams, par periodu ņem posmu no 1. janvāra līdz 31. decembrim."

Atbalsta piešķiršanas administrēšana uzticēta Būvniecības valsts kontroles birojam pie kura vēršas dabasgāzes tirgotāji, lūdzot kompensēt izdevumus.

Dabasgāzes tirgotāja “Elektrum” pārstāve Solvita Linde stāsta, ka tirgotājs, ar jautājumiem par kompensācijas piešķiršanu Ingum, vērsies Būvniecības valsts kontroles birojā, kas administrē atbalsta piešķiršanu.

"Šī klienta gadījumā vidējais patēriņš ir mazāks par 21 kubikmetru dabasgāzes mēnesī. Redzam, ka ar 2022. gada novembri patēriņš ir krietni pieaudzis, bet līgums par dabasgāzes piegādi slēgts jau 2021. gada rudenī. Jā, redzam, ka līdz pagājušā gada novembrim patēriņš bijis niecīgs vai vispār nav bijis, taču likums šādos gadījumos paredz aprēķiņu veikt par 12 mēnešu posmu. Tādas norādes saņēmām arī no Būvniecības valsts kontroles biroja."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:24

Jaunākās diskusijas