"Tāda ir pateicība uz vecumu!" "Latvijas dzelzceļa” elektrības rēķini satriec bijušos darbiniekus - klientus

tautaruna.lv 27.februāris 2023, 15:30
 
Ekrānuzņēmums/TV3
Dzīvokļu nama iedzīvotājus Jelgavā satriekusi maksa par elektrību – no šā gada tā ir trīsreiz augstāka. Ar elektrību iedzīvotājus apgādā “Latvijas dzelzceļš” (LDz), vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Senā pagātnē daudziem LDz darbiniekiem ierādīja dzīvokļus namos dzelzceļa infrastruktūras tuvumā. Šo namu daudzus mitekļus aizvien ar elektrību apgādā LDz, izmantojot uzņēmuma sadeles infrastruktūru. LDz apgādā ar elektrību arī mājsaimniecības namā Jelgavā, Būriņu ceļā 47. Pērnā gada pēdējais rēķins par elektrību bija 65 eiro, bet maksa par elektrību, sākoties šim gadam, augusi trīs reizes, stāsta nama iedzīvotājas Edīte un Gaļina.

Edīte un Gaļina:


Visu laiku bija normāli, bet tagad tas ir par traku! Bija 10 centu par kWh, bet tagad bija pirmais mēnesis, kad mums 39 centi. Par decembri samaksāju 65 eiro, tagad - 100 eiro vairāk.


Seniore Edīte par sliežu ceļa montieri nostrādājusi 30 gadus. Viņa ir šokēta par šādu pārsteigumu no kādreizējā darba devēja. “Aizgāju pensijā. Biju ceļa montieris. Tāda ir pateicība uz vecumu,” sašutusi saka Edīte.


Uzklausītie iedzīvotāji uzskata, ka LDz, kas ir valsts akciju sabiedrība, nestrādā iedzīvotāju interesēs. Sazinoties ar uzņēmumu pēc rēķinu saņemšanas, noskaidrojuši, ka augstā maksa saistīta ar to, ka LDz iepircis elektrību pagājušā gada augustā, kad tās cena bija ļoti augsta. Līdz pagājušā gada beigām iedzīvotāji lietoja elektroenerģiju, kas iepirkta iepriekš, bet, beidzoties iepriekšējā līguma termiņam, nu saņēmuši rēķinus par dārgās elektrības lietošanu.

Edīte un Gaļina:


Viņi darbojas pretēji [iedzīvotāju interesēm]! Ir arī citi tēriņi, piemēram, zāles jāpērk. Viņi iepirka, kad bija visaugstākā cena, augustā. Mēs, ejot uz veikalu, skatāmies, ko var nopirkt lētāk, bet viņi dara otrādi.


LDz pārstāve Agnese Līcīte raidījumam norāda, ka pagājušā gada augustā elektrība iepirkta publiskā iepirkumā, izsludinot atklātu konkursu.
Agnese Līcīte, VAS “Latvijas dzelzceļš” pārstāve:


Izvēlēts ekonomiski izdevīgākais piedāvājums. Elektroenerģijas kārtējais iepirkums sakrita ar laiku, kad ģeopolitisko notikumu dēļ bija iestājusies globālā enerģijas krīze. Proti, pieprasījums tirgū bija ļoti liels, līdz ar to energoresursu cenas bija vēsturiski augstā līmenī. Arī elektroenerģijas cena bija būtiski augstāka. Līdz ar to tika pieņems lēmums no 1. septembra paaugstināt elektroenerģijas cenas galalietotājiem.


Elektroenerģijas cena klientiem būs fiksēta vienu gadu līdz nākamajam iepirkumam. Brīdis, kurā stājas spēkā jaunie tarifi, klientiem var atšķirties, jo klienti slēdz līgumus ar LDz atšķirīgā laikā. LDz ar elektroenerģiju apgādā aptuveni 4000 mājsaimniecību, informē uzņēmuma pārstāve Agnese Līcīte. Viņa arī norāda, ka vēlāk iepirkt elektroenerģiju, cerot uz zemāku cenu, uzņēmums nevarēja, jo tad riskētu palikt vispār bez elektrības, ko LDz nevarēja pieļaut, jo jānodrošina arī pasažieru infrastruktūra, lai elektrificētajās līnijās kursētu vilcieni.

Līcīte norāda, ka mājsaimniecības var atteikties no LDz pakalpojuma un meklēt citu, izdevīgāku elektrības piegādātāju; par to uzņēmums informējis klientus, izsūtot informatīvus materiālus par jauno tarifu pirms tā stāšanās spēkā.

“Katram elektroenerģijas lietotājam ir tiesības izvēlēties tirgotāju. Tā kā elektroenerģija līdz klientiem visbiežāk nonāk caur mūsu [sadales] infrastruktūru, lai klients varētu izmantot šo iespēju, šim citam elektroenerģijas tirgotājam, ko klients izvēlas, jānoslēdz līgums ar LDz,” informē Līcīte.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:13

Jaunākās diskusijas