Ukrainietes sāpju kliedziens: Daudzi ukraiņi Latvijā ir bezizejā

tautaruna.lv 2.februāris 2023, 7:00
 
F64
Ukrainas iedzīvotājiem ar maziem bērniem, no kara šausmām dzimtenē patveroties Latvijā, šeit lielas grūtības sagādā ģimenes ārstu vai pediatru atrašana savām atvasēm, ziņo ukrainiete Marina. Viņa arī norāda, ka daudzi ukraiņi ir bezizejā: bez sava ārsta aprūpes bērnus ar ielaistām kaitēm nākas nogādāt vai nu slimnīcā, vai atrādīt privātā medicīnas iestādē, kuras izrakstītie rēķini daudziem nav pa kabatai, vēsta "Bez Tabu".

Ukrainietei Marinai ir divi mazi bērni. Rodot patvērumu no kara Latvijā, viņa šeit turas kopā ar citiem tautiešiem, tai skaitā daudzām citām ukrainietēm ar maziem bērniem.

Marina pati un, kā pati saka, arī citas ukrainietes-mazu bērnu mammas ir izmisumā, jo Rīgā ir ļoti lielas grūtības atrast maziem bērniem ģimenes ārstu vai pediatru.

Nacionālā veselības dienesta (NVD), kas atbildīgs par veselības pakalpojumu pieejamību, sagatavotus sarakstus ar ārstu numuriem ukraiņiem izsniedz Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem.

"Saslima mana meita, tajā brīdī viņai bija pusotrs gads. Zvanīju uz visiem numuriem, kurus man iedalīja bēgļu centrā. Atteica katrs. Baidās uzņemties atbildību par mazu bērnu veselības stāvokli. Ja ir lielāks, piemēram, astoņus gadus vecs, tad varbūt vieglāk atrast ģimenes ārstu vai pediatru, bet tieši par maziem bērniem baidās uzņemties atbildību," saka Marina.

“Mēs nevaram saņemt palīdzību. Vai nu jāsauc ātrā palīdzība, vai jādodas uz medicīnas centru “ARS”,” raidījumam pauda Marina.

Tā kā bērnu nevar pierakstīt pie sava ārsta un pēc pirmajiem simptomiem nevar sākt ārstēšanu, nereti mazos ukraiņus ar ielaistām kaitēm nogādā slimnīcā, stāsta Marina. Laikus ārstēšanā var palīdzēt privāta medicīnas iestāde, bet tās rēķini par pakalpojumiem ir ļoti lieli. Marina uzrāda vairākus privātās medicīnas iestādes “ARS” rēķinus par ārstēšanu iestādē vai mājās, izsaucot “ARS” ārstu. Rēķini ir robežās no pārdesmit eiro līdz pat gandrīz 100 eiro. Šādas summas daudziem ukraiņiem nav pa kabatai, tāpēc ar rēķinu apmaksu vairākām mammām palīdzējuši apmaksāt Latvijas iedzīvotāji, labdari, norāda Marina.

“Tas nav normāli!” tā par šo izsakās par veselības pakalpojumu pieejamības nodrošināšanu atbildīgā iestādes - NVD - Rīgas nodaļas vadītāja Renāte Neimane.

"Šādus gadījumus vajag nodot NVD. Mēs to risinām, piemeklējam ārstus. Nodarbojamies ar to visu laiku: Covid-19 pandēmijas laikā, arī ukraiņu bērniem. Noteikti nokārtojam situācijas, saprotot, ka tās nav tik vienkāršas."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:44

Jaunākās diskusijas