Jēkabpils iedzīvotājus šokē pašvaldības paziņojums

tautaruna.lv 15.decembris 2022, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Ģirts Ozoliņš/F64
Jēkabpils novada iedzīvotāji, kuriem vietvara savulaik ierādījusi pašvaldības dzīvokļus, saņēmuši no pašvaldības pārsteigumu, kas šokē – iedzīvotājus draud izlikt no mitekļiem. Iedzīvotāji ir neziņā par nākotni, vēsta "Bez Tabu".

Redakcijā vērsušies vairāki izmisuši Jēkabpils novada iedzīvotāji, kuri daudzus gadus, bēdu nezinādami, īrējuši no pašvaldības dzīvokļus. Īres līgumi vienmēr pagarināti bez iebildēm, tomēr šogad kā zibens spēriens no skaidrām debesīm nācis paziņojums, ka no vietvaras dzīvokļa būs jāizvācas. Kā stāsta uzklausītie, viņiem un vēl daudziem iedzīvotājiem šogad īres līgums pagarināts vien uz pusgadu. Iedzīvotājs Juris stāsta, ka viņa ģimenei dzīvokli pirms 18 gadiem piešķīra kā daudzbērnu saimei.

Pēc Administratīvi teritoriālās reformas no daudzām vietvarām tapušā Jēkabpils novada domnieki pieņēmuši jaunus saistošos noteikumus, uzskaitot tos, kuri tiesīgi saņemt dzīvokli kā palīdzību. Daudzas ģimenes vairs neatbilst palīdzības saņēmēju statusam.

"Bērnus esam izaudzinājuši, viņi dzīvo savu dzīvi. Esam te iesākuši remontus, bet pašvaldībā saka - paši vainīgi, ka remontējāt svešu īpašumu. Bet kā man dzīvot - kā bomzim? Mani met ārā pēc 18 gadiem! Esmu meklējis citus īpašumus, bet man nav tiem līdzekļu. Varam dzīvot ārā, teltī! Iedzīvi saliksim zālītē, apsegsim un gaidīsim, kas notiks!" saka Juris.

Cits Biržu iedzīvotājs Jānis, kura ģimenei pašvaldība ierādīja dzīvokli pirms teju 20 gadiem, arī ir izmisumā.

"Atsūtīja lēmumu, ka pēc sešiem mēnešiem jāatbrīvo dzīvoklis. Mums ir septiņus gadus vecs bērns. Met ārā, jo neatbilstam statusam. Sanāk, ka man jābūt bomzim vai cietumniekam. Tad dzīvoklis pienāktos."

Jēkabpils novadā pēc “novadu reformas” apvienotas sešas kādreizējās pašvaldības, katra ar saviem noteikumiem, kas diktēja, kam dzīvoklis kā palīdzība pienākas. Jaunizveidotajā pašvaldībā bija jāvienojas par vienu kārtību, norāda Ainars Vasilis, Jēkabpils noavada domes deputāts, pašvaldības Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas priekšsēdētājs. Jaunajā administratīvajā teritorijā ir par daudz pašvaldības dzīvokļu, tāpēc, izstrādājot jaunus saistošos noteikumus, bija jāsaprot, kuriem dzīvoklis kā palīdzība nepieciešams visvairāk, un no pārējiem mitekļiem pašvaldība plāno atbrīvoties kā no nevajadzīga sloga, norāda vietvarā.

Pārtraucot sadarbību ar iedzīvotājiem, daudzus mitekļus, kas ir nevajadzīgs slogs vietvarai, pašvaldība grasās pārdot izsolē, lai par dzīvokļiem tālāk rūpētos citi īpašnieki.

Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvis norāda, ka īrnieku vidū, ģimenēs katra situācija ir atšķirīga, bet pasvaldības saistošos noteikumus nevar pielāgot katrai situācijai. Vietvaras pārstāvis aicina izmisušos iedzīvotājus turpinat dialogu ar pašvaldību, lai rastu individuālu, vislabāko iespējamo risinājumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:57

Jaunākās diskusijas