Pēc mazgāšanās savā dzīvoklī Rīgā sieviete saslimst ar bīstamu slimību

tautaruna.lv 31.decembris 2022, 5:30
 
Ilze Zvēra/F64
Rīdziniece Tatjana jau mēnesi uzņēmusies rūpes par savu meitu Anastasiju, kura nupat atgriezusies savā dzīvoklī Bolderājā no slimnīcas un atkopjas pēc operācijas. Sākumā šķitis, ka meitu piemeklējis vien parasts vīruss, kas izraisījis virkni veselības problēmu, taču ne prātā nav nācis, ka pie vainas nāvējošā baktērija – legionella, vēsta "Bez Tabu".

Tatjana atceras, ka meitas veselības problēmas sākušās jau rudenī. Simptomi līdzinājušies pneimonijai, taču ar katru dienu kļuvis arvien sliktāk un spēka palicis arvien mazāk. Kādas sāpju lēkmes reizē nācies izsaukt Neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas jaunieti nogādāja slimnīcā.

“Kļuva ļoti grūti elpot, viņa nevarēja paiet ne pāris soļus, jo nepietika elpas, bija strauja sirdsdarbība, ļoti stipras sāpes, un pēc tam man piezvanīja ārsts un pateica, ka bērna asinīs atklāta legionella un vajag steidzami veikt operāciju, citādi… viņa neizķepurosies,” teica Tatjana.

Ģimene bijusi pārliecināta, ka jauniete, visticamāk, ieelpojusi baktēriju ar ūdens pilieniem, mazgājoties savā dzīvoklī. Ārsti nekavējoties nosūtījuši informāciju Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), kura darbinieki ieradušies veikt ūdens pārbaudi. Tatjana stāsta, ka SPKC darbinieki veikuši karstā un aukstā ūdens analīzes virtuvē un vannasistabā. Gan karstajā, gan aukstajā ūdenī atklāta legionellas baktērija. Tāpat pārbaudē esot secināts, ka ūdens temperatūra sasniedz vien 45, 47 grādus, nepieciešamo 60, 65 grādu vietā, radot nāvējošajai baktērijai piemērotu vidi.

Tatjana sapratusi, ka ar steigu jābrīdina citi mājas iedzīvotāji par legionellas klātesamību ūdenī, kā arī jālūdz atbildīgajām institūcijām veikt cauruļu tīrīšanas un ūdens dezinfekcijas darbus, tāpēc nekavējoties zvanījusi nama apsaimniekotājam - “Rīgas namu pārvaldniekam” (RNP). Liels bijis izbrīns, kad ne pēc pirmā, ne otrā, ne trešā zvana no apsaimniekotāja ne ziņas, ne miņas.

Slimību profilakses un kontroles centrā gan mierina: pat ja iedzīvotāju zvani nav ņemti vērā, par analīžu rezultātiem 29. novembrī apsaimniekotāju informējuši arī centra darbinieki. SPKC pārstāve Ilze Arāja skaidro, ka šādās situācijās viens no secīgajiem centra darbinieku pienākumiem ir apsaimniekotāja informēšana par faktu, ka pārbaudes laikā ūdenī ir atrasta legionella. Tāpat tiekot sniegtas rekomendācijas, kā apsaimniekotājam jārīkojas konkrētā laika periodā. Papildu informācija tiekot nosūtīta Veselības inspekcijai.

“Rīgas namu pārvaldniekā” noliedz, ka informācija par legionelozi Dolomīta ielā būtu palaista gar ausīm. Vairāk nekā nedēļas garumā kopš SPKC vēstules saņemšanas izstrādāts turpmākās rīcības plāns. RNP pārstāve Una Grenevica skaidro, ka šādās situācijās, saņemot informāciju par ūdens analīžu rezultātiem, tiekot uzsākta ķīmiskā dezinfekcija visā ūdens sistēmā visā ēkā. Par minētajiem darbiem tiekot informēti arī mājas iedzīvotāji, izvietojot paziņojumus kāpņutelpās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas