Kapēc Andrejosta ir rīdziniekiem bīstama?

tautaruna.lv 8.decembris 2022, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Andrejostas kvartālā Rīgā, kur ir vairākas izklaides vietas, notikušas daudzas nelaimes – vairumā gadījumu, esot alkohola reibumā, cilvēki attopas Daugavā. Gadu gaitā no ūdens izcelti vairāki noslīkušie. Andrejostā ilgstoši lielos nogriežņos gar stāvo krastu nav norobežojuma, kas atturētu cilvēkus no nejaušas vai jaušas nokļūšanas ūdenī, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Andrejostas izklaides kvartāls Rīgā ir viena no populārākajām uzdzīves vietām galvaspilsētā. Te ir naktsklubs, vairāki bāri, restorāni un kafejnīcas. Līdzīgi kā Liepājā, arī šajā apkaimē gar stāvo krastu vairākās vietās prāvos nogriežņos nav norobežojuma gar Daugavu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) informēja, ka pēdējo divu gadu laikā Daugavas ūdeņos šajā apkaimē attapušies septiņi cilvēki. Dažiem izdevies izkļūt no ūdens pašiem, vairākus glābuši dienesti, bet viens cilvēks šajā apkaimē noslīcis. Kā vēsta ziņu arhīvs internetā, arī senāk VUGD glābējiem un citu dienestu darbiniekiem nācis glābt ūdenī nonākušos, bet vairāku cilvēku dzīvību nav izdevies izglābt.

Daugavai tuvāko, vairākus metru plato joslu, kur ir ūdens transporta piestātnes, apkaimē apsaimnieko Rīgas brīvostas pārvalde (RBP).

Mārtiņš Ziemanis, Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks, skaidro:

"Ir ļoti svarīgi nodrošināt drošību, bet tā ir ostas infrastruktūra, piestātnes. Piestātnes daļu, pēc mūsu domām, būtu jāsaglabā publiski pieejamu, jo tā ir ostas infrastruktūra. Atsevišķos gadījumos tur var pietauvot kuģus. Tāpat piestātnes iekļautas arī civilās aizsardzības plānā, tāpēc tās nevar norobežot."

Piestātnes daļā, kas no kraujas malas ir vairāku metru platumā un ko nevarot iežogot, izbūvētas koši dzeltenas apmales, kas brīdina par bīstamību. Lai atvieglotu izkļūšanu no ūdens, RBP uz stāvās kordona sienas piestiprinājusi luminiscējošas kāpnes.

Dziļāk sauszemē esošās teritorijas, kurās atrodas izklaides vietas un liels, no bīstamības nenorobežots automašīnu stāvlaukums, ir privātīpašumi.

"Šīs privātās teritorijas vajadzētu norobežot. No savas puses esam ļoti aktīvi aptaujājuši kafejnīcas, nosūtot tām vēstules. Esam prasījuši nodrošināt drošības prasības, izstrādāt plānu. To mēs varējām izdarīt no savas puses," saka Ziemanis.

Vairākas Andrejostas kvartālā esošās izklaides iestādes ir norobežojušas savas teritorijas, tomēr, domājams, ar to nepietiek, jo, iznākot no drošajām teritorijām, ūdens tuvumā var nokļūt vietās, kas nav norobežotas. Iespējams, visefektīvākais risinājums būtu izbūvēt žogu gar Daugavu visā izklaides apkaimes garumā, vien atsevišķās vietās ierīkojot vārtus, tādējādi nodrošinot tauvas joslas pieejamību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:04

Jaunākās diskusijas