Atpūtniece šokēta par ieraudzīto Baltijas jūras krastā

tautaruna.lv 10.novembris 2022, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Ventspils novadā vēl pagājušā gadsimta izskaņā dibinātajā dabas liegumā “Ovīši” Zane novērojusi apjomīgus koku ciršanas darbus kāpu zonā, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Vien dažus desmitus metru no ainaviskā Baltijas jūras krasta paveras patiesi iespaidīgs skats. Smagā tehnika izbraukājusi kāpu zonu. Nozāģēts lērums koku. Aplūkojot šo ainu, grūti pat novērtēt, cik liela postaža nodarīta dabai.

"Rodas jautājums, vai tā drīkst izpostīt kāpu aizsargjoslu, izbraukājot to ar smago tehniku un iznīcinot ne tikai kokus, bet arī aizsargājamos biotopus, piemēram, aizsargājamās silpurenes, orhideju dzimtas augus, milteņu audzes u.c.? Ļoti priecātos par to, ja ar jūsu raidījuma palīdzību tiktu pievērsta uzmanība šim notikumam un varētu noskaidrot, kuram ir tiesības šādi rīkoties, un vai tas vispār ir likumīgi!" pauž Zane.

Sazinoties ar Ventspils novada pašvaldību, atklājas, ka konkrētā teritorija ir “Latvijas valsts mežu” pārziņā, kas veicot saskaņotus darbus.

“Šīs ir pelēkās kāpas, no kurām tiek novākts apaugums,” skaidro “Latvijas Valsts mežu” pārstāvis Andris Verners. “Ovīšu” teritorijā konkrētais biotopa veids Latvijā esot maz pārstāvēts, šeit tas ir aizaudzis. Eksperts uzsver, ka šoreiz ir nepieciešama cilvēka un tehnikas iesaiste biotopa atjaunošanā un saglabāšanā.

Skuju un lapu koku izzāģēšanu, krūmu izciršanu un arī izbraukātās kāpas aptuveni 17 hektāru platībā “Latvijas Valsts mežu” pārstāvis nodēvē par biotehniskajiem darbiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:36

Jaunākās diskusijas