"Kas izdomāja šo murgu?" Cilvēki sašutuši par 18 VUGD posteņu slēgšanu

tautaruna.lv 24.oktobris 2022, 14:15
 
Kaspars Krafts / F64 Photo Agency
"Kritiskā nodarbināto trūkuma dēļ mums ir jāpieņem lēmums īslaicīgi un plānoti apturēt mazāk noslogotu posteņu darbību, ja tas ir nepieciešams pārējo daļu un posteņu darbības nodrošināšanai. Šobrīd tiek plānots, ka darbības apturēšana var skart 18 posteņus, bet tas nenotiks vienlaicīgi," tā, informējot par atsevišķu VUGD posteņu slēgšanu, aizvadītajā nedēļā izteicās VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš. Tiesa, iedzīvotāji neslēpj sašutumu par šāda lēmuma pieņemšanu.

"Šis patiešām ir skumji! Kas izdomā šo murgu! Labāk slēgt nevis domāt kā uzlabot!" mikroblogošanas vietnē twitter publicētajā ierakstā savu sašutumu par šādu scenāriju neslēpj Latvijā populārais bārmenis Andris Reizenbergs.

"Vīrs, ilggadīgs ieM darbinieks arī skumji groza galvu. Saka- ugunsdzēsēji vienmēr bijuši pabērna lomā! Un tas darbs tak nav medusmaize, bet algas smieklīgas, apstākļi nožēlojami un darbs tik atbildīgs! Baisi! :(( Apbrīnoju vīrus un sievas, kuri nepagurdami strādā dienestā!" norādījusi kāda cita komentētāja.

"Bet vai nav tā, ka arī iedzīvotāju skaits tajās apkaimēs ir krietni samazinājies? Ja cilvēku ir mazāk, bet atlikušie ir tomēr drusku atbildīgāki (dūmu detektori, mazāks alkohola patēriņš, gultā smēķē saltus, ne primu), tad varbūt šīs tomēr nav tik traģiskas ziņas?" norāda kāds cits mikroblogošanas vietnes twitter lietotājs.

"Jā, šis ir skumji ! Bet kā jau komentāros minēja -> algas, telpu labiekārtojums un darbinieku trūkums ir neatbilstošs.. Reti kurš Depo ir labā līmenī, bet par pārējiem diviem ir vienkārši jāšausminās par to cik zemu noliek cilvēkus kuri reāli glābj ļoti daudzu dzīves," savā viedoklī uzsvēris kāds cits twitter lietotājs.

"Mēs esam meklējuši dažādus risinājumus, lai nebūtu jāaptur struktūrvienību darbība, tas ir viens no galējiem līdzekļiem, bet 12% jeb gandrīz 400 vakantu amata vietu un vēl 160 nodarbināto ilgstoša prombūtne darbnespējas, bērnu kopšanas atvaļinājuma un citu iemeslu dēļ mums neatstāj izvēli. VUGD nespēj konkurēt darba tirgū atalgojuma ziņā, īpaši ar aizsardzības nozari un privāto sektoru. Ja vēl pirms pieciem gadiem VUGD atalgojuma līmenis bija pat nedaudz virs valstī vidējā, tad šobrīd atpalicība jau ir apmēram 30%. Cenu kāpums mums neļauj ne tikai piesaistīt jaunus nodarbinātos, bet arī noturēt esošos profesionāļus. Mums vienkārši nav pietiekams ugunsdzēsēju glābēju skaits, lai mēs varētu nodrošināt, ka katru diennakti visās daļās un posteņos tiek nokomplektēta dežūrmaiņa. Ir struktūrvienības, kur situācija ir ļoti laba, bet ir arī tādas, kur trūkst un prombūtnē ir pat trešdaļa personāla," skaidrojis VUGD priekšnieks O.Āboliņš.

"Man kā dienesta priekšniekam nebija viegli pieņemt lēmumu par īslaicīgu vairāku posteņu darbības apturēšanu. Ugunsdzēsēji glābēji vienmēr izcēlušies ar to, ka var izdarīt vairāk nekā iespējams un līdz šim tā arī ir bijis. Mēs vairākas reizes esam bijuši uz robežas - tehnikas trūkuma vai depo telpu katastrofālā stāvokļa, šobrīd personāla trūkuma dēļ. Vienmēr esam atraduši veidu, kā no situācijas tikt ārā, nereti ar nelieliem sāpīgiem lēmumiem, piemēram, optimizējot Liepājas un Rīgas daļas, bet šobrīd mūsu iespējas ir izsmeltas un pat nelieli risinājumi situāciju būtiski neuzlabos," norāda VUGD vadītājs.

"Vēlos arī piebilst, ka posteņu darbības apturēšanas rezultātā neviens ugunsdzēsējs glābējs no darba netiks atlaists. Viņi dosies uz izsaukumiem no citām struktūrvienībām. Piemēram, kamēr Sabiles posteņa darbība būs apturēta, tā ugunsdzēsēji glābēji tiks pārdislocēti uz apkārtējām daļām un posteņiem - Talsiem, Kandavu, Dundagu un Roju, lai tajās nodrošinātu nepieciešamo ugunsdzēsēju glābēju skaitu reaģēšanai uz izsaukumiem," sabiedrībai paskaidro O.Āboliņš.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:56

Jaunākās diskusijas