Uzņēmēja izmisumā: valsts atsaka atbalstu apkurei

tautaruna.lv 18.oktobris 2022, 7:00
 
F64
Uzņēmēja neizpratnē, kāpēc valsts nav paredzējusi atbalstu tiem, kuri apkurē izmanto dīzeļdegvielu. Viņa savu īpašumu (kafejnīcu, dzīvojamās telpas) Ragaciemā apkurina tieši šādi, bet energokrīzē bez valsts palīdzības uzņēmējdarbība ir apdraudēta, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Aivai pieder īpašums Ragaciemā. Tajā jau kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem ir kafejnīca, tūristu izmitināšanas telpas, kā arī telpas, kurās dzīvo pati. Telpas pieder viņai kā privātpersonai, tās Aiva savam uzņēmumam izīrē. Apkurē izmanto dīzeļdegvielu, gadā iztērējot ap 12 tonnām kurināmā. Pat neskatoties uz to, ka ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību panāktā akcīzes nodokļa nepiemērošana degvielai, kas paredzēta apkurei, izmaksas tāpat ir ļoti augstas (nupat iegādājusies vairākas tonnas degvielas par 1,40 eiro litrā, janvārī plāno iegādāties vēlreiz).

Liels bija Aivas pārsteigums, uzzinot, ka valsts nekompensē dīzeļdegvielas izdevumu sadārdzinājumu, ka šo degvielu izmanto apkurē.

Iepriekš spēcīgi sita Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, kuru dēļ nācās iepauzēt ar uzņēmējdarbību, savukārt nu, kad vēlas atkal uzņemt viesus, uzņēmējdarbību apdraud energokrīze, ja valsts atbalstu atsaka.

Rakstiskā atbildē Ekonomikas ministrijā norādīja, ka valsts neatbasta tos, kuri apkurē izmanto videi nedraudzīgas tehnoloģijas.

EM uzsvēra, ka valsts piedāvā atbalstu apkures iekārtu nomaiņai un saules paneļu uzstādīšanai. Aiva uz to gan norādīja, ka objektīvu iemeslu dēļ nevarēja laikus nomainīt apkures iekārtu.

"Tik ātri nevar nomainīt, jo tam nepieciešams arī projekts. Mazai mājiņai varbūt var ātri projektu uztaisīt, bet šeit ne."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:02

Jaunākās diskusijas