Sešu bērnu mātei Jelgavā nākas dzīvot briesmīgos apstākļos

tautaruna.lv 4.oktobris 2022, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Vladislavs Proškins/F64
Kristīne vienatnē audzina sešus bērniņus. Ģimene jau ceturto gadu dzīvo pašvaldības piešķirta dzīvoklī Jelgavas nomalē. Septiņu cilvēku ģimenei piešķirts 56 kvadrātmetru liels trīsistabu dzīvoklis. Kristīne noraizējusies par tuvojošos ziemu, jo divas no trim malkas krāsnīm ir avārijas stāvoklī, vēsta "Bez Tabu".

Daudzbērnu mammai nav iebildumu par dzīvokli ar malkas apkuri, taču vislielākā sāpe ir par ūdens neesamību dzīvesvietā. Kopš okupācijas gadiem pašvaldības dzīvoklī tā arī nav ievilkts ūdensvads. Pēc sausās tualetes apmeklējuma rokas jāmazgā bļodā, un tās saturs tiek nests uz grāvi. “Pēc grīdas izmazgāšanas nesu spaini, mazgājot traukus, visu… ko vien iespējams, to jāizlej šajā grāvī,” raidījumam stāsta Kristīne.

Saviem spēkiem no tuvākās ūdens padeves vietas atvilkta caurule, lai nodrošinātu ūdeni veļas un trauku mašīnai. Dzīvoklī cauruļu dēļ nākas turēt atvērtas durvis. Ziemā caurules aizsalst. Māmiņai nākas cīnīties ar pamatīgu mitrumu, un nu jau vairākās telpās vairs nav pieejams apgaismojums.

"Viena krāsns pamatīgi dūmo, laiž atpakaļ melnus dūmus. Tas sākās tajā brīdī, kad augšējā stāvā vairs neviens nedzīvo. Kaimiņi saka, ka krāsns ir nepareizi mūrēta. Mums it kā ir trīsistabu dzīvoklis, taču vienā istabā esmu ielikusi veļas un trauku mašīnas, kā arī vannu. Nopirku to, domājot, ka kaut kādu risinājumu atradīšu. Kamēr uzsildu ūdeni bļodā, tikmēr iepriekš ielietais vannā jau atdzisis."

Sieviete norāda, ka vairākās telpās šobrīd nav iespējams ieslēgt apgaismojumu. Elektroinstalācija ir savu laiku nokalpojusi un vairs nav izmantojama.

Ģimene ir ar mieru pārcelties arī uz divistabu dzīvokli. Galvenā prasība - ūdens pieejamība dzīvesvietā. Vietvara nu nolēmusi panākt kopīpašnieku lēmumu par ūdensvada ierīkošanu dzīvokļos, taču tas ir dārgs un ilglaicīgs projekts, ko, iespējams, citi īpašnieki nemaz nevarēs atļauties. Tādā gadījumā arī pašvaldības dzīvoklī netiks ierīkots ūdensvads. Pēc “Bez Tabu” intereses, Kristīnes dzīvesvietā jau viesojies meistars, kurš pārmūrēs trīs krāsnis, kā arī ierīkos jaunu elektroinstalāciju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:42

Jaunākās diskusijas