"Milzīga kļūda!" Aizsilniece izsakās par mediķu lēmumu atteikties vest uz slimnīcu pacientu ar smagu traumu

tautaruna.lv 26.septembris 2022, 14:15
 
Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency
Aizvadītajā nedēļā izdevums "Latvijas Avīze" vēstīja, ka policija sākusi kriminālprocesu par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes mediķu atteikšanos vest uz slimnīcu sievieti, kura nokritusi pa kāpnēm un zaudējusi samaņu. Par skandalozo gadījumu izteikusies arī Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.
"Es zinu stāstu. Te ir bijis ļoti cienījams cilvēks. Šis cilvēks nekad slikti nav strādājis un faktiski ir pirmspensijas vecumā, " TV24 raidījumā "Preses klubs" stāstot par konkrēto mediķi, norāda I.Aizsilniece. "Šis ir stāsts par izdegšanu. Te ir liels jautājums par medicīnisko kļūdu. Arī medicīnā pieļauj kļūdas, visā pasaulē šīs kļūdas analizē. Skaidrs ir tas, ka kļūdas tiek pieļautas, kad nav pietiekama komunikācija ar pacientu, vai kad mediķis ir izdedzis," skaidro LĀB prezidente.
Viņa arī norāda,ka konkrētais mediķis uz notikuma vietu kopā ar NMPD brigādi tika izsaukts vēlā vakara stundā, viņš bija noguris, strādājis divas maiņas.
"Trūkst cilvēku. Prasība ir, lai šis cilvēks pārtrauc strādāt, bet nav jau ko citu viņa vietā likt. Bet tagad paskatāmies no citas puses - viņš ierodas, tur ir ballīte, viena ir nedaudz iereibusi, nokritusi. Mediķis pieņem lēmumu, ka viņa ir nedaudz iereibusi un nav ko viņu vest uz slimnīcu, pat īsti nepārbaudot. Tā ir milzīga kļūda, tā ir jāizskata. Bet vajag arī saprast šo cilvēku - saprast, kāpēc tas notika ar šo mediķi, kas ir pieredzējis, nav bijušas sliktas atsauksmes. Šis cilvēks ir daudzus gadu desmitus nostrādājis," raidījumā komentē I.Aizsilniece.
"Šeit ir nodarījums cilvēkam, pilnīgi skaidrs, te ir sastāvs. No šī visa ir jāmācās, droši vien jau iepriekš bija gadījumi, kad vajadzēja saprast, kas notiek. Dēļ tā, ka cilvēki baidās no kriminālatbildības, viņi neziņo par mediķu kļūdām," uzsver I.Aizsilniece.
Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka konkrētajā gadījumā

pēc kritiena pa kāpnēm sieviete bija bezsamaņā, tāpēc nekavējoties izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

Uz notikuma vietu devusies NMPD brigāde no Jūrmalas.

Mediķu brigādes vadītājs cietušo sievieti, kura joprojām nebija nākusi pie samaņas, piecēlis sēdus, atstutējis pret sienu, palicis zem deguna ožamo spirtu, izmērījis asinsspiedienu un paziņojis, ka sieviete esot piedzērusies un lai viņu nesot augšstāvā uz gultu, stāstījis aculiecinieks. Klātesošie vairākas reizes atkārtojuši, ka sieviete ir bezsamaņā, bet mediķis paziņojis, ka viņa ir piedzērusies un viņai ir vajadzīgs miers, un brigāde aizbraukusi prom.

Kad sieviete uznesa otrajā stāvā uz guļamistabu, viņai kļuvis slikti, viņa vēmusi, bet pie samaņas tā arī nav nākusi. Pēc pāris stundām stāvoklis nav uzlabojies, elpošana kļuvusi arvien smagāka un atkārtoti izsaukts NMPD.

Atbraukusi cita mediķu brigāde, un tās vadītājs nekavējoties pieņēmis lēmumu par sievietes vešanu uz slimnīcu. Turklāt izsaukta arī reanimācijas automašīna, jo sievietei bijusi nepieciešama mākslīgā elpināšana.

Sieviete nogādāta Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcas (PSKUS) neiroķirurģijas nodaļā, kur viņai veica galvas operāciju. Operācija bija veiksmīga, bet pēc tās viņa tomēr neatlaba un pēc četrām dienām nomira, vēsta "Latvijas Avīze".

PSKUS Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis laikrakstam paudis uzskatu, ka pastāvēja iespēja sievieti izglābt, ja viņa būtu atvesta laikus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas