Jaunmārupieši šokā par gaidāmajiem apkures rēķiniem; daudzi neadekvātās summas nespēs samaksāt

tautaruna.lv 20.septembris 2022, 18:30
 
Rūta Kalmuka/F64
Līdz šim Jaunmārupē bija viens no zemākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā, taču nu cena strauji aug. Apkures un siltā ūdens piegādātājs nu pieprasa veikt 100% priekšapmaksu, pretējā gadījumā pakalpojumu var arī atslēg, vēsta "Bez Tabu". 

Jau tagad atsevišķi kaimiņi signalizē, ka nespēs norēķināties par karsto ūdeni un apkuri. Tas ietekmē arī pārējos daudzstāvu mājas iedzīvotājus, jo tādā gadījumā arī viņu dzīvoklī neplūdīs ne apkure, ne karstais ūdens.

Ja rocība ļauj, tiek iegādāti boileri. Par situmenerģiju jānorēķinās avansā. Lai māju neatslēgtu no tīkla, jāsavāc visa nepieciešamā summa.

Pāvels: "Mums bija zemākais siltumenerģijas tarifs Latvijā. Bija 51 eiro par megavatstundu, taču šobrīd tie ir jau 450 eiro par megavatstundu. Cena ir kāpusi desmit reizes. Problēma ir tāda, ka tarifs nav saskaņots ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. Tā rezultātā mēs šajā sezonā nesaņemsim valsts atbalstu. Katru mēnesi cena pieaug aptuveni pusotru reizi. Vidēji divistabu dzīvokļa apkure maksās 700 eiro. Vairums iedzīvotāji nevarēs to atļauties, ciematā dzīvo gan pensionāri, gan vecāki ar vairākiem bērniem. Nākamam mēnesim man avansā jāsamaksā 6500 eiro, ja to nevarēsim izdarīt, pakalpojumu var arī nesniegt."

Jaunmārupē izviedota monopolsituācija- siltumenerģiju piegādā tikai un vienīgi SIA “Sabiedrība Mārupe”, kas plašākai sabiedrības daļai pazīstama kā gurķu un tomātu audzētāja.

Jau gada sākumā uzņēmums bija noskaņojies pārtraukt siltumenerģijas piegādi Jaunmārupē, pēc vietvaras lūgumiem pieņemts lēmums vēl pēdējo sezonu apkurināt ciematu. Gāze tiek pirkta no igauņu uzņēmuma, lielākā siltumenerģijas daļa tāpat tiekot izmantota siltumnīcu vajadzībām.

"Arī mums prasa avansu, tās summas ir briesmīgas. Mums nav kur ņemt to naudu. Vai nu ražojam siltumu, vai neražojam. Tagad ir biržas tarifs, pārdevēja uzcenojums, pārvades maksas. Dabasgāzes cena mūsu gadījumā sastāda 92%, 2% ir nodokļi, 1% ir elektrība. Tie jau ir 95%, pārējās izmaksas var būt kaut 0, tāpāt nekā lētāka tur nebūs. Ja iedzīvotāji nevēlas, viņi var neslēgt līgumus ar mums. Šeit nav monopols, katrs var darīt kaut ko savu," norāda Modris Spuģis, “Sabiedrība Mārupe” pārstāvis.

Mārupes dome neuzskata, ka būtu vilcinājusies ar monopola situācijas risināšanu. Tagad vietvara nolēmusi piedāvāt savu zemesgabalu jaunas katlu mājas būvniecībai, taču tā nebūs gatava ne šogad, ne arī nākamgad.

"Iepriekšējais siltumenerģijas tarifs bija viens no zemākajiem Latvijā, nebija nekāda ekonomiska pamatojuma domāt par citu alternatīvu. Šobrīd siltumenerģijas piegāde ir katras mājas biedrības kompetencē. Protams, ka ir valsts atbalsta pasākumi, kā arī maznodrošinātām personām ir tiesības vērsties sociālā dienestā," stāsta Kristaps Ločs, Mārupes novada domes izpilddirektors

Vietvarā pēc palīdzības var vērsties tikai maznodrošinātās personas. Līgums ar privāto siltumenerģijas piegādātu ir spēkā līdz nākamā gada jūnijam. Šobrīd nav skaidrs, ko vietvara plāno darīt pēc šī datuma.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas