Ceļ trauksmi par notiekošo Lucavsalā

tautaruna.lv 20.septembris 2022, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Lucavsalas piecus metrus un 90 centimetrus apjomīgā goba lepni un stalti jau gadsimtiem ilgi priecē salas iedzīvotājus un viesus. Taču rīdzinieks Edgars augusta beigās pamanījis, ka viens no dižkokiem Daugavas krastā, visticamāk, pakļauts briesmām – tas apjozts ar iekrāsotiem stabiņiem. Viņa bažas, kā izrādījies pēc pāris dienām, bijušas pamatotas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Man šeit Lucavsalā ir dārzs un, staigājot te garām, ieraudzīju mietiņus. Kaut kādā 27. vai 28. augustā. Es uzreiz sapratu, kas tie par mietiņiem, ka šeit būs rakšanas darbi un tā tālāk, un sāku celt trauksmi," saka Edgars.

Taču par vēlu. Jau pēc pāris dienām mietiņi pazuduši - tā vietā pamatīgi uzrakts laukums vien aptuveni trīs metru attālumā no koka. No zemes rēgojas apcirstas, nošķeltas dižkoka saknes, kas atvasaras saulē paspējušas sakalst.

Edgars skaidro, ka cita koka saknes no zemes nevarētu rēgoties, jo goba ir vienīgais tuvumā esošais koks. Viņaprāt, bojātas tieši tās saknes, kuras palīdz kokam uzņemt barības vielas.

Pēc Lucavsalas aktīvistu palīgā sauciena koku apsekojuši Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti, kuri secinājuši - aizsardzības zona ap koku nav ievērota, izraustītās saknes neļauj uzņemt kokam pietiekami daudz barības vielu. Kāds būs tā mūžs turpmāk, to noteiks laiks.

Dabas aizsargi apņēmušies noskaidrot - kā tas nākas, ka ekskavatora lāpsta pietuvojusies tik tuvu dižkokam. Ko tā pakājē plānots būvēt, katram salā sastaptajam savs minējums.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:12

Jaunākās diskusijas