"Šoks, bailes un liela vēlme dzīvot," reisa Nīnashamna-Ventspils pasažiere par piedzīvotajām šausmām

tautaruna.lv 5.septembris 2022, 14:30
 
Ingūna Maļinovska
Pirms nedēļas pramja "Stena Scandica" reisā Nīnashamna-Ventspils izcēlās ugunsgrēks. Uz klāja atradās 300 cilvēki. Viņu vidū bija arī Ingūna Maļinovska, kura atzīst - joprojām pārdzīvo notikušo.

Kā stāsta Ingūna, prāmis devies ceļā bez aizķeršanās. Ingūna kopa ar vīru iekārtojušies kajītē. Viss bija mierīgi līdz brīdim, kad atslēdzās televizors un kaut kas sācis pīkstēt. Pēc neilga laikā kuģa apkalpe ziņojusi, ka visiem jāpulcējas recepcijā. Ingūna sevi mierināja ar domu, ka tā ir tikai mācību trauksme. Neko līdzi nav ņēmuši. Visiem vajadzēja pulcēties uz ārējā klāja un braucēji sāņēmuši glābšanas vestes.

Ugunsgrēkā vissmagāk cietušais auto. / Ingūna Maļinovska,

Tad arī Ingūna sapratusi, ka viss notiek pa īstam, tās nav nekādas mācības. Pārņēmis uztraukums un bailes. "Tika paziņots, ka deg smagā mašīna, kuru mēginās dzēst," atceras Ingūna.

Uz klāja auksts, lietus. Ne visi saģērbušies silti.

"Apkārt sāk lidot helihopters. Netālu esošie kuģi maina virzienu un tuvojas mums. Bailes, neziņa, šoks. Bērni apkārt raud. Atceros vienu tēti, kurš nes mazu zīdainīti kresliņā un šokā jautā, kā uzlikt glabšanas vesti 2 nedēļas vecam zīdainim......Citi vecāki bērnus mierina un stāsta, ka tā tikai mācibu trauksme..." stāsta Ingūna.

Vēlāk apkalpe sāk dalīt segas, ar kurām sasildīties. Aiz borta viļņi - mazos kuģīšus mētā kā rotaļlietas.

"Juceklis, bailes, neziņa un liela vēlme dzīvot. Vēl kaut pēdējo reizi satikt visus savus mīļos un pateikt, cik ļoti viņus mīli," emocionāla ir Ingūna.

"Pēc ilgas salšanas tiekam atpakaļ siltumā. Elektrības nav, telefoni daudziem izlādējušies. Gribās nenormāli ēst un kaut ko padzerties," atceras Ingūna. Apkalpe dala ūdeni, katrs tiek arī pie savas maizes šķēles. Pasažieri sāk novilkt glābšanas vestes, sāk justies nedaudz drošāk. Kapteinis informē par notiekošo, paredzēts, ka notiks pasažieru evakuācija ar helikopteru vai glābšanas laivām.

"Negribas pat domāt, kā būs sesties laivā, kad laukā vējš, viļņi un lietus pieņemas spēkā," stāsta Ingūna, piebilstot, ka pēc 5 helihoptera evakuācijas reizēm tiek paziņots, ka lauka ir tumsa un evakuācija beidzas. "Bet labā ziņa, ka vienu kuģa motoru ir izdevies iedarbināt un varam lenam virzities uz krastu. Pa priekšu peld kugītis, kas rada gaismu. Kuģim navigācija nedarbojas, elektrība nav. Jūtam, ka kuģis nedaudz sasveries, bet priecājamies, ka kustamies. Redzu: sak lēnam tecēt udens uz musu pusi, nu kā "Titanikā". Vel apkārtējie nosmej, ka tikai mūzika pietrūkst. Tad saprotam, ka udens no dzēšanas darbiem tek, jo grīda bija uzkarsusi."

Pasažieri dodas pie miera, kur nu kurais. Spilvena vietā - glābšanas vestes.

"Jau iemigušus mūs pamodina apkalpes darbiniece, jāpiefiksē mūsu vārdi un uzvārdi. Sajūta nepatīkama, jo jūtam, ka kaut kas nav labi ,bet viss dieva rokās."

Rīts uz kuģa kā kara laukā. Bet ir laba ziņa - redzams krasts un arī dažviet ir elektrība.

Krastā sagaida mediķi, autobusi, kas nogādā uz viesnīcu. Ingūna stāsta, ka mājupceļš bija haotisks dēļ vajadzības pārreģistrēt braucienu.

"Bija psiholiģiski grūti braukt atkal uz prāmi. Visu nakti klausijāmies vismazākajā troksnītī."

"Zviedrijas ziņās eksperti paziņojuši, ka mūs laimīgā kārtā izglāba motora iedarbināšana, jo vēl tikai nieka 9 minūtes un kuģis būtu uzdreifējis sēklim un mēs butu apgāzušies, jo vējš un viļņi bija baisi," atklāj Ingūna.

Jau ziņots, ka 29.augustā pie Zviedrijas krastiem izcēlies ierobežots ugunsgrēks Ventspils-Nīnashamna automašīnu prāmī ar 300 cilvēkiem uz klāja. Uguns tika apdzēsta, neviens cilvēks neciea un cilvēku evakuācija nav bijusi nepieciešama.

Zviedrijas Jūras administrācijas pārstāvis Jūnass Franzens pavēstīja, piesardzības nolūkos uz notikuma vietu tika nosūtīti helikopteri un kuģi.

Prāmju kompānijas "Stena Line" pārstāvis Stefans Elfstrēms sacīja, ka tas bija "ierobežots ugunsgrēks, kas sākās kravas automašīnā-refrižeratorā, lielākoties tie bija dūmi".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:36

Jaunākās diskusijas