Rīgā bērns iztērē vecāku iekrājumus telefoniem; māte cīnās, lai atgūtu naudu

tautaruna.lv 19.augusts 2022, 11:30
 
Vladislavs Proškins/F64
11 gadus vecs bērns ar autiskā spektra traucējumiem, kā raidījumam stāstīja viņa māte, neapzinoties, ka dara ko sliktu, paņēmis no mājām vecāku skaidras naudas uzkrājumus un veikalā “Evelatus” iegādājies piecus mobilos telefonus. To uzzinājusi, māte nogādājusi ierīces veikalā un pieprasījusi atdot samaksāto naudu, tomēr “Evelatus” atteicies to darīt, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Par 11 gadus vecā dēla savādo iepirkšanos māte, kura vēlējās palikt anonīma, uzzināja no skolotājas, kad viņa ieraudzīja, ka puika apdāvinājis klasesbiedrus ar mobilajiem telefoniem. Izrādījās, - todien (šā gada martā) zēns iegādājās piecus mobilos telefonus veikalā “Evelatus” t/c “Alfa”. Tajā pašā dienā visus piecus telefonus atguva, veica pārrunas ar dēlu, raidījumam stāstīja bērna māte. Viņa raidījumam norādīja, ka naudas paņemšana no mājām un draugu apdāvināšana notikusi Aspergera sindroma (autisma paveids), ar ko sirgst bērns, ietekmē. Lai gan solījis šādi vairs nerīkoties, māte pieļauj, ka dēls sākotnēji neesot apzinājies, ka dara ko sliktu.

Nākamajā dienā māte nogādāja ierīces konkrētajā veikalā un cerēja, ka atgūs naudu. Viņa sastapusi to pašu darbinieku, kurš pārdevis bērnam telefonus.

"Vaicāju: kā vispār 11 gadus vecam bērnam var pārdot piecus telefonus? Viņš [pārdevējs] man teica: parādiet likumu, kas aizliedz to darīt? Veikalā jau bija tāda attieksme, kas lika noprast, ka nekas nebūs [naudu neatdos]," stāsta zēna māte.

Uz zēna mātes iesniegumu pēc dažām dienām “Evelatus” administrācija atbildēja ar atteikumu atdot naudu. Vēlāk zēna māte vairākkārt rakstveidā uzrunāja veikala administrāciju, taujājot, kāpēc darbinieks nepainteresējās, no kurienes bērnam tik liela nauda un kam nepieciešami pieci telefoni, tomēr atbildes pēc būtības nesaņēma. Uz bērna mātes jautājumu par to, kāpēc atsakās atmaksāt visu samaksāto naudas summu vai daļu, “Evelatus” administrācija norādīja, ka ierīces vairs nav jaunas, līdz ar to tām nepieciešams veikt pārbaudes servisā. Tas nozīmētu veikalam papildu izmaksas par loģistiku un servisa pakalpojumu.

Zēna māte uzskata, ka no morāli ētiskā aspekta “Evelatus” darbinieks nerīkojās pareizi. Viņa arī esot informējusi darbinieku par bērna veselības problēmām.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) vadītāja Baiba Gailīte, komentējot situāciju, norādīja, ka “Evelatus” darbinieks “varēja nostrādāt labāk”.

Baiba Gailīte
PTAC vadītāja

"Nav likuma, kas aizliegtu pārdot. Civillikums gan nosaka, ka bērns līdz 18 gadiem nav rīcībspējīgs. Viņš drīkstētu rīkoties ar naudu, kas ir kabatas nauda vai dāvināta. Domāju, ka veikalā pie lielākām summām bērnam varētu pajautāt, kāpēc viņš ir bez vecākiem, no kurienes nauda. Vajadzētu tomēr mazliet parūpēties par bērnu, kurš šādu pirkumu izdara. Neticu, ka ir daudz vecāku, kuri ļautu bērniem veikt lielus pirkumus bez savas klātbūtnes. Vajadzētu būt aizdomām, ka tas nav saskaņots pirkums. Ja runa ir par pieciem telefoniem, tas ir pavisam aizdomīgs darījums, ko pārdevējam nevajadzētu atbalstīt."

Pēc “Bez Tabu” iesaistīšanās “Evelatus” administrācija tomēr kļuva atsaucīgāka - uzreiz piedāvāja bērna mātei atmaksāt 80 procentus no iztērētās naudas summas. Zēna māte šim piedāvājumam piekrita.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:16

Jaunākās diskusijas