Vecumniekos iedzīvotājiem ezera vietā paveras briesmīgs skats

tautaruna.lv 26.jūlijs 2022, 0:30
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
“Vecumnieku Jaunais ezers mirst!” Ar šādu teikumu Lelde iesāk raidījumam iesūtīto vēstuli. Turklāt tā nav vienīgā. Arī Sandris ir ne tikai neizpratnē ar notiekošo, bet arī sašutis par vietējās pašvaldības bezdarbību, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Jaunais ezers Vecumniekos - pašā pagasta centrā - iet bojā, jo tajā katastrofāli trūkst ūdens. Ja šādi turpināsies ūdens kritums, tad aizies bojā visas zivis, kuras pats pagasts savā laikā laida ezerā iekšā. Un arī gulbju mājvieta ir apdraudēta, nemaz nerunājot par pagasta cilvēkiem, kuriem pastaiga apkārt ezeram bija iemīļota nodarbe. Lūdzu jūsu palidzību, lai kopā varam šo lietu mēģināt atrisināt," saka Sandris.

Ezera pašreizējais stāvoklis nav nedz vizuāli patīkams, nedz arī dabai un videi draudzīgs. Ar neapbruņotu aci skaidri saskatāms, ka ūdenstilpe zemā līmeņa dēļ ir pamatīgi aizaugusi.

Uzrunātie iedzīvotāji zina stāstīt, ka vēl pavasarī ezera apūdeņošanas sistēmā esot konstatēti bojājumi. To novēršanai pat nepieciešams vairāk nekā miljons eiro. Ezers vietējiem ir svarīgs, tāpēc īsti neesot skaidra Bauskas novada pašvaldības vadības nostāja un minstināšanās problēmas risināšanā.

Vēl padomju laikos mākslīgi izveidoto ezeru katru pavasari uzpludina ar ūdeni no Vecā ezera pa teju pusotru kilometru garu cauruļvadu, kas zem zemes vijas šķērsām visam pagastam.

Atverot Vecā ezera slūžas un uzsākot jaunā ezera uzpludināšanu, vienā no posmiem notiek ūdensvada avārija. Pēc neliela remonta Jaunā ezera uzpludināšanu veic atkārtoti, taču arī tā izgāžas.

Lauris Mediņš
Vecumnieku apvienības pārvaldes nodaļas vadītājs

"Šī problēma ir atklāta 250 metru posmā zem pašvaldības ielas. Caurulē ir ielaista teleinspekcija, atklājot vismaz divas bojājumu vietas, kā arī vienā no posmiem betona caurule ir aizgruvusi. Risinājums būtu, nevis salabot veco cauruli, bet blakus tai laist ar caurdūriena metodi iekšā līdzīga izmēra jaunu cauruli no plastmasas materiāla."

Lai īstenotu šo - avārijas plānu - esot nepieciešami 120 000 eiro. Pagasta budžetā liekas naudas nav. Tikmēr Bauskas novada dome problēmu ignorē pat vairāku mēnešu garumā līdz pie trauksmes zvana klāt ķeras iedzīvotāji, sarīkojot ezera glābšanas akciju un sagaidot domes deputātus ar dziesmu.

Vecumnieku apvienības pārvaldes vadītāja Dace Šileika atzīst, ka sarunas ar novada pašvaldības vadību ritējušas visai gausi un ilgi, taču, pateicoties tieši iedzīvotāju aktivitātei, dome izmisuma saucienus esot saklausījusi. “Esam ar kolēģi priecīgi, ka šis kuģis ir sakustējies vismaz un nonāksim pie pozitīva kopsaucēja.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:55

Jaunākās diskusijas