Iedzīvotāji Jelgavas novadā sūdzas par agresīvu bišu uzbrukumiem

tautaruna.lv 15.jūlijs 2022, 10:30
 
Oksana Džadana/F64
Jelgavas novada Līvbērzes pagasta iedzīvotāji uz saviem mazdārziņiem šovasar nāk nelabprāt. Blakus teritorijas īpašnieki nodarbojas ar biškopību un nu mazie kukaiņi izpletušies arī pa blakus dārziņiem, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Māsu Valentīnas un Mārītes dārziņi atrodas vistuvāk bišu mājiņām, tāpēc viņas ir tās, kuras bišu aktīvo dzīvesveidu jūt visvairāk. Mārītes kundze stāsta, ka, tiklīdz ierauga bišu saimniekus, uzreiz savu dārziņu pamet, jo, pavisam vienkārši - baidās no bitēm. Abas māsas ir cietušas no bišu kodumiem. Māsas, baidoties no bitēm, uz dārzu sākušas nākt agri no rītiem (ap plkst pieciem), tad bites esot vismierīgākās. Māsa Valentīna stāsta, ka dārzā audzē puķes, kuras visas esot pilnas ar mazajiem kukaiņiem - bitēm. Ziedus noplūkt esot teju neiespējami, tad bites sākot uzbrukt.

Māsas vairākkārt centušās runāt ar bišu saimniekiem, taču viss velti. Šobrīd viņas redz tikai vienu - pavisam ne to optimistiskāko risinājumu.

Mazdārziņu zeme pieder Līvbērzes pagasta pārvaldei, no kuras māsas zemi nomā. Pagasta pārvalde ir informēta arī par bitēm dārziņu tuvumā, taču nenostājas ne vienā, ne otrā pusē. Pagasta pārstāve stāsta, ka biškope, kam bites pieder, ar to nodarbojas jau sen. Viņa arī atzīst, ka pagasts neliks bišu saimniecei bites pārvest vai likvidēt, uzsverot, ka kundze ir cienījamā vecumā un pārvest bites viņa vairs nevarot. Pagasta pārvalde iesaka kundzēm savā starpā komunicēt un situāciju izrunāt, jo citu risinājumu tā neredz.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:40

Jaunākās diskusijas