Soctīklos par cenām Latvijā: "Nepamet sajūta, ka mūs vienkārši čakarē"

tautaruna.lv 9.jūnijs 2022, 17:30
 
f64.lv, Romāns Kokšarovs
Visticamāk, ka jau jūnijā tiks uzstādīts jauns patēriņa cenu kāpuma rekords, jo inflācijas maksimālais punkts vēl nav sasniegts, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.
Īstenībā cenas lec debesīs it visam. Pārtikai, transporta izdevumiem, komunālajiem maksājumiem utt. Un eksperti lēš, ka šis cenu pieaugums gaidāms arī turpmāk. Daļa valstu cenšas ar dažādiem paņēmieniem mazināt šo jūtamo preču un pakalpojumu sadardzināšanos, piemēram, Polija cīņā ar augsto inflāciju samazina nodokļus degvielai un enerģijai. Bet pie mums? Viss mierīgi...
Savus novērojumus par šo tēmu izteicis faceboook lietotājs Uģis, un ieraksts pārvērties garā diskusijā.
"Skatos daudzi liek bildes ar jauno normālo. Ar jaunajām cenām dažādiem produktiem. Jā. Viss norāda, ka stāvam dziļas aizas malā un speram strauju soli uz priekšu, jeb strauji virzāmies uz to pusi, kur zaparožecam atrodas motors.
Vai var būt tā, ka sadārdzinoties degvielai un enerģijai konfektēm gala cena pieaug vairāk kā 100%?
Var būt ka var, nezinu. Bet varbūt, ka nevar. Elektrība, produkti, degviela. Varbūt ir kas tāds, kas palicis bez milzīga uzcenojuma? Kam cena ir palikusi vienā līmenī? Nezinu kā ir praktiski, bet statistiski atalgojums rādās ka valstī arī pieaug. Lielu daļu jau tas parādās uz ierēdņu algu celšanas aspekta, bet kā ir tiem, kas tos taukus audzē tiem ierēdņiem, kuri tik dūšīgi uzlabo statistiskos valsts rādītājus? Viennozīmīgi būs jāmainās. Jāmaina viss. Pārvietošanās paradumi, ēst gatavošanas paradumi. Jāsāk mācīties lasīt tumsā un sasildīties aukstumā. Kā saka mūsu viens no ministriem, nevajag tik silti kurināt būs mazāk jāmaksā par apkuri. Vai pēdējais hīts, ko manīju par degvielas taupīšanu. stāsta, ka vajag pārbaudīt lai mašīnai riteņi labi griežas, tad mazāk ēdīs degvielu. KAtrā ziņā paradumu maiņas būs milzīgas.
Tātad ja ir praktiski ieteikumi taupības pasākumos lūdzu dalāmies. Jāpalīdz viens otram ar padomiem un ieteikumiem. Ja piemēram tik daudz netērēs degvielu cena būs jālaiž lejā, atsakāmies no gāzes, Kalvīša kantorim jādomā, kā pieturēt klientus, ar elektrību grūtāk, bet arī var kaut ko izdomāt.
Iedomājos vai ēst gatavošanai nomainot indukcijas plīti uz propāna balona plīti būtu ekonomija? protams čakars lielāks, bet nahren maksāt par kaut ko tik cik tas patiesībā nemaksā?
Pēdējā laikā nepamet sajūta, ka mūs vienkārši čakarē.
Kā ciniski vienreiz sarunā izteicās viens čiekurs- kar tad jūs visi liksieties. maksāsiet kā mīļie, citādi būs sods."
Vēlāk viņš papildina: "kamdēļ nekas netiek darīts situācijas stabilizēšanai? Izskatās ka viss ir palaists pašplūsmā. Valsts taču var regulēt nedaudz iekšējo tirgu un nosacījumus, kamēr notiek kaut kāda veida saprotama pārgrupēšanās uz citiem tirgiem?
Tā pati degviela. Ja jau degvielas gala cenā 53% ir nodokļu slogs, varbūt var to samazināt?
Tas būs stimuls valstiskā līmenī palīdzēt stabilizēt šo jomu. Bet nē. Ne pa kam. Pārtikai un enerģijai varbūt var kaut vai pvn noņemt? Izrādās nevar, jo nepildīsies kaut kāds valsts budžets. kāda šobrīd gāzei ir pievienotā vērtība? Elektrība. Varbūt var palaist hesus un primāri saražoto savam patēriņam un kad stabilizēs šo jomu, tad laist caur biržu? Nu es nemāku teikt precīzi kā vajadzētu, bet kaut kas būtu vismaz jājūt, ka tiek darīts. Šobrīd spriež būvēt termināli gāzei, vai runāties ar leišiem vai igauņiem. un kas no tā mums? to var darīt, bet cilvēkiem šeit un tagad ir kaut kā jāsaprot. Var jau pateikt - gāze un nafta būt, nav ko satraukties, rezerves pietiekamas, bet cik tā maksās, to neviens nezin. Nu kaut kā nenopietni. un končām 100 un vairāk % uzcenojums?
Neticu, ka končām tik lieli sarežģījumi dēļ krievijas sankcijām?
Kādas izejvielas končai Serenāde varētu piegādāt no krievijas? Tagad visiem lēmējiem priekšvēlēšanas sākas, solīs, ka būs labi un rudenī teiks - draugi, nav labi!"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas