Vīrieša pieredzētais "Narvesen" kioskā izraisa viedokļu vētru

tautaruna.lv 1.jūnijs 2022, 0:30
 
Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency
To, cik daudz mūsu valstī ieradušies Ukrainas kara bēgļi, precīzi pateikt nevar - daļa nepiesakās valsts vai pašvladības piedāvātajām atbalstam un nav oficiāli reģistrēti. Piemēram, līdz 24.maijam Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem reģistrēti 15 034 cilvēki. Daļa ukraiņu Latvijā atraduši darbu, taču ar latviešu valodas apguvi katram ir savs stāsts.

Taču ši neprasme runāt latviešu valodā, it sevišķi strādājot klientu apkalpošanas jomā, var raisīt nesaprašanos.

Piemēram, Valdis facebook raksta: "Tikko kā "Narvesenā" lūdzu kasierei šo to parādīt, bet saņemu atbildi "požalusta po russki!" Pedagoģiski nostādītā balsī valsts valodā jautāju, kā Rīgas centrā var strādāt, latviešu valodu neprotot? Klusums un mulsums viņas sejā. Piesteidz otra pārdevēja un skaidro, ka kundze ir Ukrainas bēgle, kas pieņemta darbā. Drīz viņa mācēšot arī latviski. Ejot tālāk, centos domās iejusties viņas situācijā, zemapziņā sajutos nedaudz vainīgs par savu toni. Mājupceļā ieiešu vēl kaut ko nopirkt un uzsmaidīt. Šo rakstu, lai vēl kāds pircējs neeksplodē."

Līdzīgas situācijas pieredzējis ne viens ieraksta komentētājs. Cilvēki iesaka - lai izvairītos no šādiem starpgadījumiem, būtu vērts darbiniekiem, kas ir no Ukrainas, bet latviešu mēlē nerunā, piespraust zīmīti pie darba apgērba. Tā izpaliktu nevajadzīgi pārpratumi.

Artūrs gan raksta: "Es pēdējā laikā vairākās iepirkšanās vietās, arī vienā "Drogu" veikalā Rīgas centrā saņēmu atbildi,ka pārdevēja runāšot tikai krieviski. Vai tās varētu būt bēgles jeb arī tā ir speciāla situācijas saasināšana un varbūt arī konflikta meklēšana valodu jautājumā?"

Daļa komentētāju dalās ar saviem novērojumiem, ka ir patīkami pārsteigti, ka savās ikdienas gaitās sastapuši ukraiņus, kas tomēr pratuši klientam ko pasacīt latviski, tikmēr citi uzskata - ukraiņi Latvijā dzīvojot jau 2-3 mēnēsus, tāpēc, viņuprāt, latviešu valodā pamatlietas jau būtu jāzina vai vismaz latviski jāprot paskaidrot, ka ir no Ukrainas, latviešu valodu vēl neprot.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:19

Jaunākās diskusijas