Skandāls Eirovīzijā: atklāta 6 valstu krāpšanās

Portāls nra.lv 25.maijs 2022, 3:45
 
Scanpix
Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) atklājusi, kāpēc sešu valstu žūriju balsojums netika pieņemts gan Eirovīzijas otrajā pusfinālā, gan konkursa Lielajā finālā, vēsta liepajniekiem. 

Kad Eirovīzijas Lielā fināla laikā vakara vadītāji sāka paziņot 40 žūriju izpildītājiem piešķirtos punktus, EBU nāca klajā ar neierastu paziņojumu - sešu žūriju balsojumi ir aizdomīgi, un tie aizstāti ar apkopotiem rezultātiem.

Vēlāk kļuva zināms - notikusi krāpšanās. Tas notika 2. pusfinālā, kurā piedalījās 18 valstis. Šajā pusfinālā varēja balsot arī Vācija, Spānija un Lielbritānija, tātad 2. pusfinālā kopumā varēja balsot 21 valsts.

Kad nacionālās žūrijas no 21 valsts bija iesniegušas savas balsis EBU, Eirovīzijas neatkarīgais Eiropas balsošanas partneris atklāja “neregulārus balsošanas modeļus” sešu valstu žūriju balsojumos. Šīs valstis ir: Azerbaidžāna, Gruzija, Melnkalne, Polija, Rumānija un Sanmarīno.

Partneri salīdzināja sešu žūriju balsis ar pārējām 15 žūrijām no 2. pusfināla, un bija skaidrs, ka kaut kas nav pareizi. Šo sešu valstu žūrijas bija ierindojušas cita citu pirmajā vietā, jeb citiem vārdiem sakot - valstis bija vienojušās balsot cita par citu.

Pēc 2. pusfinālā atklātajiem “neregulārajiem balsošanas modeļiem” jeb “krāpšanās”, EBU pieņēma drosmīgu lēmumu: organizācija atzina sešu žūriju balsis par spēkā neesošām un aizstāja tās ar vidējo rezultātu.

Pēc 2. pusfināla EBU, šķiet, zaudēja uzticību sešām krāpnieciskajām žūrijām. Tāpēc EBU nolēma, ka sešu žūriju balsīm arī Lielajā finālā nevajadzētu būt spēkā, un arī šos balsojumus aizstāja ar aizvietojošu summāro rezultātu.

EBU apgalvo, ka krāpšanās 2. pusfinālā bija bezprecedenta un ka EBU vēlas saglabāt balsošanas sistēmas integritāti.

EBU publicējusi sešu valstu balsojumu kopā ar pārējo 15 žūriju punktiem, un šī shēma ir pārsteidzoša.

40 žūriju punktus tikko sāka prezentēt skatītājiem Lielajā finālā, kad EBU izplatīja paziņojumu par žūriju balsu diskvalificēšanu.

Latvijas pārstāvji “Citi zēni” piedalījās pirmajā pusfinālā un finālā neiekļuva, bet šogad Eirovīzijā triumfēja Ukrainas kolektīvs “Kalush Orchestra” ar dziesmu “Stefania”.

Avots: liepajniekiem.lv

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:17

Jaunākās diskusijas