Apmeklētāju sadusmo notiekošais Gaismas pilī

tautaruna.lv 13.maijs 2022, 14:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
“Bez Tabu” skatītāja Iluta raidījumam adresētā garā jo garā vēstulē pauž neizpratni par Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbalaiku.

"Labdien! Lūdzu, palīdziet atrisināt nopietnu, vērā ņemamu nejēdzību un pārtraukt absolūti pilnīgi nelikumīgu Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītāja patvaļu. Gaismas pils celtniecībā nodokļu maksātāji ieguldīja vairākus simtus miljonus eiro, bet atdeve ir niecīga… Bibliotēkas darbalaiks ir tikai līdz pieciem pēcpusdienā, un jau 15 minūtes pirms pieciem apsargi pieprasa atstāt bibliotēkas telpas. Tāpat arī bibliotēkas durvis no rīta atver tieši darbalaika sākumā, kas ir pilnīgi nenormāli, jo garderobē veidojas rindas, pie lifta ir rindas un pie mantu skapīšiem ir rindas, bet, kad nokļūst lasītavā, 15 minūtes ilgi nevar pieslēgties datoram, kā rezultātā faktiskais lietderības laiks bibliotēkai ir 7 stundas dienā. Tas pilnīgi noteikti ir neadekvāti mazs laiks valsts galvenās bibliotēkas darbalaikam," pauda Iluta.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts atminas, ka pirms Covid-19 pandēmijas bibliotēka strādāja pat visas septiņas dienas nedēļā, taču veselības dižķibele ieviesa korekcijas. Vienubrīd bibliotēka piedāvāja tikai attālinātus pakalpojumus. Turklāt šobrīd pēc teju visu Covid-19 ierobežojumu atcelšanas bibliotēkas apmeklētības rādītāji esot būtiski samazinājušies, kas arī tad kļuvis par teju galveno iemeslu darba laika izmaiņām.

Iluta vēstulē velta skarbu kritiku bibliotēkas darbiniekiem, kuri ignorējot iekšējās kārtības noteikumus.

"Bibliotekāres ir rupji nekaunīgas, piemēram, juridiskajā lasītavā skaļi, regulāri, sistemātiski sarunājas savā starpā, skaļi runā pa telefonu, skaļi runā ar klientiem, ir pilnīgs haoss, nopietnu literatūru lasīt un iedziļināties ir pilnīgi neiespējami. Lūdzu, veiciet pārrunas par kultūras un cieņas, ētikas ievērošanu pret apmeklētājiem bibliotēkā. Bibliotekāres ir brutāli vardarbīgi agresīvas un bija motivētas, lai apmeklētāji nenāk, lai viņām ir mazāk darba un nav jākārto grāmatas. Ļoti nepatīkamas un agresīvas, nepieklājīgas bija tieši juridiskās lasītavas bibliotēkas darbinieces. Turklāt regulāri arī migrantiem no Ukrainas ir jāpaskaidro noteikumi un uzvedības kultūra Latvijas bibliotēkā. Ļoti negatīva bija mana pieredze bibliotēkas apmeklējuma laikā."

Viena no bibliotēkas darbiniecēm gan norāda, ka lasītāji ir gana toleranti un cieņpilni, tāpēc par noteikumiem jau sen neviens neesot vaicājis. Katrs lasītājs parakstās par noteikumu ievērošanu, veicot lasītāja reģistrāciju. Tikmēr Zilberts akcentē, ka noteikumi jāievēro kā lasītājam, tā arī bibliotēkas darbiniekiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas