"Esmu šokā un man ir kauns," rakstnieks Jundze neizpratnē par pašvaldības attieksmi pret bēgļiem

tautaruna.lv 12.aprīlis 2022, 17:30
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Kopš kara sākuma Ukrainā 15 017 bēgļiem Latvijā izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, savukārt izmitināšana bijusi nepieciešama 9215 personām.

Latvijā ierodoties 30 000 Ukrainas bēgļu, septiņām valstspilsētām vajadzētu uzņemt kopumā 14 876 cilvēkus, no kuriem vairāk nekā puse būtu jāuzņem Rīgai, paredz šodien valdībā pieņemtie noteikumi "Pašvaldībās izmitināmo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits", kurus sagatavoja Iekšlietu ministrija (IeM).

IeM, sagatavojot minētos noteikumus norāda, ka patlaban ne visas pašvaldības ir solidāri iesaistījušās Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanā, līdz ar to saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu tiek noteikts katrā pašvaldībā izmitināmo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits, ievērojot iespējamo bēgļu skaitu, kas ieradīsies Latvijā, un katrā pašvaldībā deklarēto iedzīvotāju skaitu.

IeM sagatavotais regulējums paredz, ka pie 30 000 ukraiņu bēgļu skaita visām septiņām valstspilsētām nāktos kopumā proporcionālam sadalījumam uzņemt 14 876 cilvēkus. Ukraiņu bēgļu skaitam sasniedzot 30 000, Rīgai būtu jāuzņem 9794 bēgļi, Daugavpilij 1300, Liepājai 1097, Jelgavai 870, Jūrmalai 85, Ventspilij 533, bet Rēzeknei 431.

Savukārt pie 40 000 ukraiņu bēgļu šis sadalījums starp valstspilsētām būtu kopumā 19 834 cilvēki. Rīgai šis sadalījums būtu 13 058 bēgļi, Daugavpilij 1733, Liepājai 1463, Jelgavai 1160, Jūrmalai 1134, Ventspilij 711, bet Rēzeknei 575.

Rakstnieks Arno Jundze arī ir gatavs atvērt Dubultu rakstnieku mājas durvis Ukrainas bēgļiem, bet...

"Esmu šokā un man ir kauns. Diemžēl tā strādā mūsu valsts [..] Stāsts ir par Jūrmalas domes attieksmi pret ukraiņu bēgļiem.
Februārī (karš nebija sācies) Latvijas Rakstnieku savienība saņēma Ekonomikas ministrijas veidotu no Jūrmalas domes pārsūtītu aptauju ar aicinājumu piedāvāt telpas ukraiņu bēgļiem. 22. februārī pieteicām Dubultu rakstnieku māju. Tajā komfortabli varētu izvietot kādus 20 bēgļus. Priekšrocība ir tā, ka Dubultos ir arī divistabu numuri, kas ir īpaši labi mammām ar bērniem.
Sākās karš. Zvanīja Jūrmalas amatpersonas, interesējās par bēgļu izvietošanu. Veicām ēkas paātrinātu pirmsezonas ģenerāltīrīšanu, pieslēdzām tukšajai mājai pilsētas centrālapkuri, lai ēka būtu silta un gatava uzņemt bēgļus. Marta sākumā pie mums viesojās pārbaudes. Pēc tam iestājās jocīga pauze. Tad 18. martā (piektdiena pulksten 15.42, te pievērsiet uzmanību laikam un dienai) pienāca uzaicinājums piedalīties Jūrmalas Labklājības pārvaldes cenu aptaujā “Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu piedāvāšana Ukrainas civiliedzīvotājiem”. Dokumenti bija jāiesniedz līdz 21. martam (pievērsiet atkal uzmanību, nākamā pirmdiena un viss notiek gandrīz mēnesi pēc kara sākuma). Protams, ka iesniedzām dokumentus. Mums teica - atbilde būs drīz. Laiks ritēja.
Jūrmalas amatpersonas interneta medijos un elektroniskajos medijos latviešu un krievu valodā tikmēr sniedza informāciju, ka Jūrmalā gandrīz vairs neesot vietu, kur bēgļus likt. Skatījāmies uz tukšo Dubultu rakstnieku ēku, brīnījāmies, turpinājām sildīt ēku un gaidīt.
Pienāca 7. aprīlis. Izstāstīju par jocīgo gaidīšanu Aivja Ceriņa TV24 “Preses klubā”. Nākamā rītā e-pastā saņēmām atbildi no Jūrmalas labklājības pārvaldes. Citēju:
“Labdien!
Jūrmalas Labklājības pārvalde Jūrmalas domes vārdā informē, ka Jūrmalas valstspilsēta vairs neuzņem Ukrainas bēgļus, līdz ar to bēgļu izmitināšanas pakalpojums iepirkuma procedūras rezultātā jūsu viesnīcās netiks izmantots.
Lūdzam jūsu viesnīcas turpināt uzņemt pilsētas viesus.
Vēlot veiksmi darbos…”
Es saprastu, ja teiktu: nav līdzekļu; jūs neatbilstat tehniski, nederat vēl kaut kā pieklājīgi atšūtu. Bet te vienkārši un nesatricināmi “Jūrmalas valstspilsēta vairs neuzņem Ukrainas bēgļus.” Būtu vēl pierakstījuši - valstspilsēta ir devusies krievu kuģa virzienā.
Godātie deputāti, ko, lūdzu, tas nozīmē? @Gatis Truksnis, @Ints Dālderis, @Rita Sproģe, @Jānis Lediņš, @Irēna Kausiniece, @Inese Kārkliņa, @Larisa Loskutova, @Andrejs Morozovs, @Dace Riņķe, @Ieva Taranda, @Anita Adijāne, @Andris Čuda, @Uldis Kronblūms, @Rolands Parasigs-Parasiņš, @Mārtiņš Stulpiņš.
Precizēšu. Esam gatavi atvērt Dubultu rakstnieku māju ukraiņu bēgļiem. Tomēr Latvijas Rakstnieku savienībai nav resursu, lai uzturētu bēgļus par saviem līdzekļiem. Ja mēs to darīsim, vasaras beigās bankrotēsim," tā Arno Jundze.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē 4

 
Anonīms
 

ja pret viņiem pagriestu stobrus uzreiz zinatu kas jaraksta kas jadara .patiesiba kauns par lv un tad brinas ka lv ir jamuk prom un jamekle darbs un vieta kur tevi ciena ,vai šis ir speciali lai tiktu vaļa no viņiem nezinu bet fakts ka mums lv tada attieksme ir pret savejiem tad ko vel pret citiem.

12.aprīlis 2022, 22:11 Atbildēt

Tā strādā nevis mūsu valsts, kā nezin kāpēc raksta autors, bet nosauktie Jūrmalas domes deputāti. Tā ir konkrētu cilvēku atbildība vai, pareizāk sakot, bezatbildība.

14.aprīlis 2022, 11:02 Atbildēt

Tautai komentēt neatļauj... TR arī zem Švāba jau?

19.aprīlis 2022, 17:41 Atbildēt

Nesen bija Facebook raksts,kur sievietei ar kustibu traucejumiem,kurai vajag liftu,lai tiktu dzivokli,kurs bija iegadats ,tika rupji atbildets"Ko perkot Jurmala,vajadzejis noskaidrot pirms iegadajas dzivokliti.Tas ir bloku majas.Tika vakti ziedojumi,labi cilveki palidzeja visu novest lidz galam.Skaidrs Jurmala domata miljonariem....negrib vienkarso tautu tur redzet...

24.aprīlis 2022, 15:20 Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:32

Jaunākās diskusijas