Pircēju sadusmo Latvijā jaunieviestā depozīta sistēma

tautaruna.lv 22.februāris 2022, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Andrim regulāri sanāk iegriezties lielveikalā Aizkrauklē. Ņemot vērā, ka ikdienā dzer daudz gāzētā ūdens, to parasti iegādājas lielajos iepakojumos! Viņam izbrīnu radījusi pēdējā iepirkšanās reize, kad par šķietami lēto piedāvājumu samaksājis vairāk nekā ierasts, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Es visu laiku pirku “Aset” ūdeni, jo maksāja 0,16 centi par pudeli. Parādījās depozīta sistēma, tad cena pieauga līdz 0,20 centiem, nodomāju - labs mārketinga triks, nometot cenu un iekļaujot summā arī depozīta maksu. Izrādās, pie kases pēkšņi man parādījās, ka depozīta maksa būs atsevišķi. Aizbraucot mājās, apskatīju pudeles, un sanāk, ka no trim iepakojumiem, kas ir 18 pudeles, 12 pudeles ir bez depozīta zīmes, bet samaksāts ir par visām," saka Andris.

Visi iepakojumi veikalā stāvēja vienuviet, tāpēc pircēju samulsināja depozīta sistēmas atpazīšanas zīmes, rezultātā - mīnus 1,20 maciņam!

"Slikti, ka nav norādīts, vai depozīta maksa ir iekļauta cenā, vai būs kā man, kad pēkšņi pie kases ir jāsamaksā vairāk, nekā cerēts. Ir ļoti daudz cilvēku, kuri iepērkoties skaita līdzi visu ar kalkulatoru, arī tiem varētu sanākt nepatīkama situācija pie kases," pauž Andris.

Līdz 31. jūlijam visas preces ar depozīta marķējumu, kuras atradīsies veikalu plauktos, varēs nodot taromātā, iespējams, tieši pārejas perioda dēļ Andrim radies pārpratums.

"Nonākot līdz pašapkalpošanās kasei, cilvēks ir noskenējis visus iepakojumus, kas ir bijuši ar depozīta marķējumu, bet nav noskenējis tos, kas bijuši bez depozīta emblēmas, tāpēc rezultātā sanāca šāda situācija," skaidro veikala Maxima pārstāve.

"Šāds pārejas periods ir visās valstīs, kurās ieviesta depozīta sistēma. Ja tāda nebūtu, tad pirmais mēnesis veikalā būtu ar tukšiem plauktiem, kā rezultātā būtu neērtības gan pircējiem, gan veikalu tīkliem," skaidro Miks Stūrītis, SIA “Depozīta iepakojuma operators” valdes priekšsēdētājs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:51

Jaunākās diskusijas