VM valsts sekretāre Dreika atvainojas žurnālistam. Kas bija noticis?

tautaruna.lv 27.janvāris 2022, 16:30
 
Oksana Džadana/F64
"Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika atvainojas par saziņas veidu ar Latvijas radio žurnālistu 26.01.2022. publicētajā sižetā, " vēsta Veselības ministrijas ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Ko tik apkaunojošu vai aizvainojošu I. Dreika pateica, ka viņai nācās atvainoties par saziņas veidu?

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondents Kristaps Feldmanis, gatavojot sižetu par problēmām «Stradiņu» slimīcas uzņemšanas nodaļā, iztaujāja arī Veselības ministrijas valsts sekretāri Indru Dreiku.

Klausītāji, kuri bija dzirdējuši šo sižetu, pauda savu nostāju arī mikroblogošanas vietnē "Twitter":

"Saziņas veidu var novelt uz mirkli, bet saziņas saturs bija par to, ka pacientiem, kuri jau tā ir ievainojamā situācijā, būtu arī atbildība risināt iestādes problēmas, un nevis Dreikai kā augstākajai pārvaldes amatpersonai";

"Nesapratu ....dažus gadus iepriekš pa TV radīja, ka atklāj jaunāu un modernu uzņemšanas nodaļu - tad vēl nebija jaunā korpusa ....kur palika ?"

"Es tieši, mašīnā braucot un nejauši šo sarunu dzirdot, nodomāju- katrai ministrijai tik pārliecinošu valsts sekretāru,";

Veselības ministrijā par pacientu tiesību pārkāpumiem Stradiņa slimnīcā Latvijas Radio nespēja komentēt trīs dienas. Vēlāk sniegt komentāru deleģēja Veselības ministrijas valsts sekretāri Indru Dreiku, kura ir arī bijusī Veselības inspekcijas vadītāja. Viņa gan par spīti žurnālistiem pieejamajai informācijai un pašas slimnīcas atzītajām problēmām neredz nepieciešamību strauji reaģēt, kamēr ar oficiāliem iesniegumiem nav vērsušies paši pacienti. Arī pacientus Dreika aicina nesūdzēties žurnālistiem, bet gan slimnīcai, atklāja Kristaps Feldmanis.

Lūk, žurnālista uzdotie jautājumi un saņemtās atbildes:

Kristaps Feldmanis: Par Stradiņa slimnīcu - uzņemšanas nodaļā netiek ielaisti tuvinieki, ir privātuma pārkāpumi. Slimnīcā to atzīst, bet skaidro ar telpām, kuras nav iespējams pielāgot. Cik tālu, jūsuprāt, ir attaisnojams, jo, jā - ir ēka, bet gadiem tiek pārkāptas šīs tiesības?

Indra Dreika: Ziniet, kā ir? Ja kādam pacientam liekas, ka viņa tiesības tieši Uzņemšanas nodaļā ir ārkārtīgi aizskartas vai tiešām nepieņemamas, tad jebkurā gadījumā viņam ir iespējas turpat uz vietas teikt mediķiem, ka viņš gribētu, lai viņa dati netiktu izpausti. Tā ir arī pacienta faktiski līdzdalība, atbildība - vai viņš pēc tam par to stāsta žurnālistiem, vai viņš mēģina to risināt uz vietas. Jebkurā gadījumā droši vien, ka jūsu jautājuma iniciācijas rezultātā nākošajā reizē, kad es arī būšu vai kāds no kolēģiem būs "stradiņos", droši vien, ka ir jāpievērš uzmanība arī šīm lietām.

Bet slimnīca šīs problēmas atzīst. Jautājums ir, vai ministrijai ir iespējas kaut kā rīkoties, redzot, ka, gadiem par iemeslu minot vietas trūkumu, nekas pēc būtības netiek mainīts?

Ministrijai ir noteikti rīki. Jautājums - cik jebkāda ministrijas iejaukšanās var sniegt pozitīvo efektu vai nodrošināt labāku slimnīcas kopējo darbību. Mēs skaidri zinām, ka slimnīcai ir paredzēts arī jaunais moduļu korpuss. Tajā skaitā arī Uzņemšanas nodaļas problēmu risināšanai. Paralēli viņi arī plāno Uzņemšanas nodaļas pārdislokāciju [kad tiks uzbūvēts jaunais korpuss]. Līdz ar to - vai ir liela jēga šobrīd ieguldīt resursus.

Tas, ko es gribu saprast - jā, ir runas par tiem plāniem - gan moduļu mājas, gan jaunā māja. Bet šobrīd - cik tālu ir attaisnojams, ka ar to gaidīšanu mēs attaisnojamies… [ka šobrīd ir šie pārkāpumi?]

Sakiet, lūdzu, - ja pacients uzskata, ka viņam ir nodarīts kāds ļaunums, tad viņš arī attiecīgi par to runā. Tas, ka nevar nodrošināt diskrētumu..

Nu, sakiet, ko šajā sakarā ministrijai vajadzētu darīt?

Ministrijai sūdzību par ''stradiņu'' Uzņemšanas nodaļu nav.

Un ja pati slimnīca atzīst, ka tiek pārkāpti šie noteikumi? Vai tas būtu vērā ņemams fakts, lai iesaistītos?

Es tagad mēģinu saprast, ko tieši jūs gribat no manis panākt? Man vajadzētu doties uz ''stradiņu'' Uzņemšanas nodaļu un iesaistīties?… Tieši kā, ja viņiem to telpu nav šobrīd? Izstāstīt viņiem, kur viņiem vēl organizēt gultas? Es uzticos slimnīcas valdei, ka viņi dara labāko.

Ja pacientiem ir pretenzijas tajā vietā un tajā brīdī, viņi noteikti tās var izteikt, nevis pēc tam stāstīt žurnālistiem.

Jūs tad uzticaties [valdei] un ar to pietiek, lai strādātu tālāk?

Nē! Katra slimnīca regulāri sniedz atskaites, regulāri sagatavo kopā darba plānus, mēs apstiprinām visus lielos darījumus, šeit notiek regulārs darbs, kurš tiešām prasa iesaisti no Veselības ministrijas. Un ko nozīmē "ar to pietiek"? Es nezinu, kādi jums ir pierādījumi, bet, ja tur ir tikai runa par telpu šaurību, tad ir jāsaprot, cik daudz neērtību un cik daudz dažādu kaitējumu tas rada pacientam. Šeit ir lietas, kas ir uzlabojamas, bet ir lietas, kas ir atbilstoši tiem apstākļiem, kādi ir.

Ja mums nav vietas, tad mēs protams, nevaram nodrošināt diskrētumu tik lielu, bet vai tam nav kāda robeža? Ja ir gadiem tāda situācija - vai nebija laiks to labot, jūsuprāt?

Es šo priekšlikumu dzirdu no žurnālista. Ja es to dzirdēšu no kāda pacienta, tad patiešām būs pamats sarunai ar slimnīcas valdi.

Līdz ar atvainošanos, Veselības ministrija izplatīja papildus informāciju par Stradiņu uzņemšanas nodaļu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:23

Jaunākās diskusijas