Latvijas iedzīvotāja neizpratnē par Covid‑19 sertifikātiem

tautaruna.lv 15.janvāris 2022, 16:09
 
f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis
“Vai un cik ilgā laikā ir jāveic otra Covid-19 vakcīna, ja persona ir saņēmusi pirmo vakcīnu un pēc tās izslimojusi Covid-19?” jautā Līva, kura pēc pirmās vakcīnas sasirga ar Covid-19 un neizprot, kā rīkoties tālāk.
“Kādēļ, ja ir izslimots, tad ir jāsaņem tikai viena vakcīna, lai kurss būtu pabeigts, bet, ja situācija ir pretēja, tad neviens nevar normāli rast atbildi un vakcinācijas kurss neskaitās pabeigts?

Kur ir atšķirība? Cik ilgā laikā man ir vai nav jāsaņem vakcīna, lai, pirmkārt, tiktu apstiprināts “lielais” sertifikāts, jo šobrīd ir pārslimošanas sertifikāts, otrkārt, vai nebūs atkal jāsāk visa vakcinācija no sākuma?”

Sazinoties ar vairākiem dienestiem un personālijām, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa tomēr piekrita komentāram.

"Izslimota Covid-19 slimība nav iemesls neveikt personas vakcināciju, jo pierādījumi rāda, ka šīs personas nav pilnībā drošas un imūnas aizsardzībai pret kovida infekciju. Un īpaši tas ir tajos gadījumos, ja cilvēks ir inficējies jau pēc pirmās devas saņemšanas, jo starpposmā starp pirmās un otrās daļas saņemšanu pirmā deva pilnībā nenodrošina to imūno aizsardzību. Un tā saslimšana arī nenodrošina to pilnīgo aizsardzību. Līdz ar to otrā deva cilvēkam ir jāvakcinē, tiklīdz ir beigusies aktīvā slimošanas fāze un izolācija. Un tad viņš dodas saņemt savu otro devu, kas slimošanas laikā bija atlikta. Un tas arī nozīmē, ka sertifikāts darbosies pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas. Ja viņš būtu slimojis un tad pēc tam saņēmis, tad viņš varētu saņemt tikai vienu vakcīnas devu. Bet, tā kā šī slimošana ir bijusi starp abām vakcīnām, tad tomēr ir jāsaņem arī tā otrā deva, lai skaitītos pilnībā vakcinējusies persona," skaidroja Zaiga Barvida, NVD Vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas