Siguldas kapos novēro ko mulsinošu; iesaistās pašvaldība

tautaruna.lv 15.janvāris 2022, 11:45
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Novērojot nevēlamas sportiskās aktivitātes Siguldas kapos, pašvaldība vēlas aizliegt sportot visu Siguldas novadu kapsētu teritorijās, nosakot aizliegumu saistošajos noteikumos. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka pašvaldība nevajadzīgi pārcenšas vēlmē uzturēt kārtību kapos un ka šādu aizliegumu iekļaut saistošajos noteikumos nav nepieciešams, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Lēmums par aizliegumu sportot Siguldas novada kapsētās pieņemts aizvadītā gada beigās un nosūtīts saskaņošanai VARAM. Siguldas kapos novērotas dažādas sportiskās aktivitātes.

"Atsevišķi novērojumi bijuši. Cilvēki iemaldās kapos un nodarbojas ar sportu. Ir bijuši skrējēji, kuri skrien kapsētas teritorijā, tādējādi mulsinot kapsētas apmeklētājus. Kaut kas līdzīgs orientēšanās sportam. Bijuši arī gadījumi, kad brauc ar velosipēdiem vietās, kas nav piemērotas braukšanai," saka Edīte Švalkovska, Siguldas novada Kapsētu pārvaldības nodaļas vadītāja.

Tāpat novērota skrējēju lēkšana pāri kapu kopiņām un skriešana pa tā jau šaurajiem celiņiem.

VARAM, ar ko jāsaskaņo saistošie noteikumi, kopumā neiebilst pret aizliegumu, tomēr, kā uzskata ministrijā, ar sportistiem kapos var cīnīties citā veidā, nevis ar saistošo noteikumu palīdzību. Pieņemot, ka kapos teorētiski kāds varētu nodarboties ar sporta aktivitātēm, paši domnieki pazemina kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā, norādīja VARAM.

Ministrijas ieskatā, būtu juridiski korektāk precīzi norādīt, kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti. Tādēļ ministrija ieteica šo aizliegumu neminēt konkrētā normatīvā akta ietvaros, bet risināt brīdī, kad tiek skaņoti sporta pasākumi pašvaldībā.

Siguldas novada pašvaldībā raidījumu informēja, ka aizliegums sportot kapsētās jau bijis iepriekš. Saistošos noteikumus nākas saskaņot VARAM atkārtoti administratīvi teritoriālās reformas dēļ. Agrāk šāds punkts noteikumos akceptēts bez iebildēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas