VIDEO: Brīdina par kādu ziemas parādību uz Latvijas ceļiem

tautaruna.lv 7.decembris 2021, 18:13
 
Ekrānšāviņš
Biologs Vilnis Skuja sociālajos medijos dalījies ar video, kurā brīdina par kādu parādību uz Latvijas ceļiem.

Ziemas laikā, kad ceļi tiek bagātīgi kaisīti ar sāli, uz tiem var atrasties dzīvnieki, kuri no ceļa virsmas laiza sāli.

Kā redzams biloga publiskotajā video, uz kāda no ceļiem manīti vairāki aļņi, kuri no asfalta laizījuši sāli.

"Uzmanību! Ceļa laizītāji. Paldies- pretimbraucošajam šoferim par brīdinājumu!" - mikroblogošanas vietnē Twitter, kur pārpublicēts video, raksta V. Skuja.

VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) mājaslapā norādīts, ka ceļu uzturētāji izmanto kaisīšanas tehnoloģijas, kuras izmanto arī Eiropas valstīs un Ziemeļvalstīs. Kaisīšanas tehnoloģiju pielieto, ņemot vērā divus kritērijus - autoceļa seguma virsmas temperatūru un autoceļa seguma veidu (melnais segums vai grants).

Mitrās sāls tehnoloģiju izmanto pie autoceļa seguma virsmas temperatūras līdz -10 grādiem. Sāls tiek samitrināta ar NaCL vai CACl2 šķīdumu. Šo tehnoloģiju pielieto, lai novērstu apledojuma veidošanos uz asfaltēto ceļu brauktuves un atbrīvotu brauktuvi no sniega un apledojuma. Pie zemākas temperatūras mitrā sāls vairs neveic savas funkcijas, proti, pietiekami nekausē ledu.

Pie zemākām gaisa temperatūrām (zem -10 grādiem) izmanto smilts-sāls maisījumu. Tādējādi mazinot slīdamību un paaugstinot transporta līdzekļu riteņu saķeri ar brauktuves segumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:24

Jaunākās diskusijas