"Diezgan absurda situācija"; Gobzema advokāts komentē politiķa aizturēšanu

tautaruna.lv 7.decembris 2021, 10:30
 
facebook.com / Ekrānuzņēmums
Zvērināts advokārs Jānis Dzanuškāns kanāla TV24 raidījumā "Preses klubs" komentējis Saeimas deputāta Alda Gobzema aizturēšanu.

J. Dzanuškāns apstiprina, ka pret politiķi ir iesākti divi administratīvie procesi - par pulcēšanās kārtības pārkāpšanu un par pretošanos policijai.

Advokāts šo situāciju nodēvējis par absurdu.

"Ja par pirmo jautājumu, es domāju, mēs tiksim galā ar juridiskiem līdzekļiem, pierādot to, ka Valsts policijai nav taisnība šīs situācijas vērtējumā, saistībā ar otro procesu ir pavisam kuriozi, jo šobrīd mēs zinām, ka Saeimas juridiskā biroja pārstāvis jau ir nokomentējis jautājumu par to, vai deputātu vispāt drīkst aizturēt, diezgan konkrēti pasakot, ka ne aizturēt, ne kādā konkrētā veidā ierobežot personas brīvību Valsts policijai nav tiesību bez Saeimas atļaujas, pat ja viņš pārkāpj likumu," norāda J. Dzanuškāns, atzīmējot, ka vienīgais izņēmums ir tad, ja deputāts tiek pārsteigts nozieguma izdarīšanas vietā.

Viņš atzīmē, ka konkrētajā gadījumā netiek runāts par noziegumu, bet "labākajā gadījumā par administratīvu pārkāpumu", kas policijai vēl ir jāpierāda.

"Savukārt jautājumā par aizturēšanu ir absolūti skaidrs, ka aizturēšana ir bijusi nelikumīga. Līdz ar to šobrīd ir jautājums par šo otru administratīvo procesu. Deputāts ir pretojies nelikumīgai aizturēšanai un viņam par to vēl ierosina administratīvo procesu," pauž A. Gobzema advokāts.

Jau ziņots, ka A. Gobzemu pirmdienas rītā policija aizturēja Tukumā, kur viņš ar savu kampaņas autobusu bija ieradies, lai sāktu reklamēto protesta akciju.

A. Gobzemu vēlāk atbrīvoja no policijas iecirkņa, un pret viņu sākti divi administratīvo pārkāpumu procesi. Viens process sākts par nepakļaušanos amatpersonu likumīgajām prasībām un otrs - pēc likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" pārkāpumiem.

Tāpat sākti vairāki administratīvo pārkāpumu procesi pret citiem nesankcionētās sapulces dalībniekiem, un tiks vērtēta arī pārējo sapulces dalībnieku atbildība.

Neskatoties uz notikumiem Tukumā, deputāts devās tālāk uz Talsiem, kur viņš iepriekš bija izsludinājis tikšanos ar iedzīvotājiem. Lai arī Talsos deputāta un viņu atbalstītāju aktivitātes tika uzmanītas, šajā pilsētā viņu neaizturēja.

Pirmdienas pēcpusdienā A. Gobzems ieradās Ventspilī, kur viņu policija atkal aizturēja.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā apliecināja, ka Ventspilī aizturēts protesta pasākuma organizators. Policijā pret viņu sākti divi administratīvā pārkāpumu procesi, proti, viens par nepakļaušanos amatpersonu likumīgajām prasībām un otrs - atbilstoši likumam "Par sapulcēm, gājieniem, piketiem".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:39

Jaunākās diskusijas