Vecāki sašutuši par Covid-19 testu nebūšanām

tautaruna.lv 25.novembris 2021, 22:30
 
facebook.com
Skolēnu testēšana ir vienīgais veids, kā mācības iespējami ilgi noturēt klātienē, un vairums vecāku to saprot un ir ļoti ieinteresēti jel kā palīdzēt arī bērnu testēšanā mājas apstākļos, bet vilšanos raisa dažādas ar šo procesu saistītās ķibeles, vēsta TV3 Ziņas.

Ralfs skolas gaitas uzsāka šoruden. Vecāki jau ar bažām gaidīja, ko mācību gads nesīs - no citu stāstiem bija dzirdēts par attālinātajām mācībām, kas vairāk tāda mājmācība vien esot. Par laimi, mazais pirmklasnieks lielākoties tomēr mācās klātienē, vien ar īsiem pārtraukumiem, esot pašizolācijā kā kontaktpersonai. Vienīgais izaicinājums visai ģimenei ir testi.

Solvita Liepiņa, pirmklasnieka mamma: “Neviens jau nav pieradis veikt testus, bet bērns jo īpaši. Pirmos divus siekalu testus viņš spļāva stundu. Kad beidzot iemācījās spļaut, mainījās testi, un šajās svētku brīvdienās saskārāmies ar pavisam jaunu testu.”

Uz mājām Ralfam bija iedota antigēna testa kastīte, kur paraugu no deguna iespējams paņemt pašam un mājas apstākļos uzreiz arī iegūt rezultātu.

“Tiek prezumēts, ka bērns var to izdarīt pats, bet nav tik vienkārši pašam. Mēs visi kopā, visa ģimene rūpīgi, burts pa burtam lasījām instrukciju. Kā vēlāk sapratām, testa komplekts neatbilst tam, kas rakstīts instruktāžā. Katrs dzīvo savu neatkarīgu dzīvi,” stāsta pirmklasnieka mamma.

Instruktāža runā par piltuvīti, kuras komplektā nav. Pilieni - vienā avotā teikts, ka pietiek ar trim, citā - vajag četrus. Un, kad beidzot parādās strīpiņas, atklājas, ka rezultāts nav nolasāms, jo trāpījies brāķis. C un T marķējumu pie lodziņiem nemaz nav.

Ja vēl pret pašu brāķi vecāki izturas saprotoši, sakot, ka tā taču var gadīties, tad sadusmo vienkāršu norāžu trūkums tai pašā instrukcijā - kur šādā gadījumā vērsties un ko darīt, ja turklāt vēl ir svētdienas vakars un nav skaidrs, vai nākamajā dienā bērns drīkst doties uz skolu.

Skolēnu skrīningu uzrauga Veselības inspekcija, bet tur sūdzību skaits pēc antigēnu testu ieviešanas neesot pieaudzis. Tāpēc iestādē aicina nedienas izklāstīt ne vien sociālajos tīklos, bet arī vērsties ar oficiālu iesniegumu inspekcijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:54

Jaunākās diskusijas