Covid pirksti! Brīdina par nepatīkamu Covid-19 blakusparādību

tautaruna.lv 12.oktobris 2021, 15:12
 
AP/Scanpix/Leta
Daudzi pacienti ziņojuši par uztūkušiem pirkstiem Covid-19 laikā un zinātnieki to skaidro ar ķermeņa imūnsistēmas atbildes reakciju vīrusam, raksta "Independent".

Pētījums atklājis, ka iekaisuši pirksti ir daļa no organisma imūnsistēmas atbildes, kad tā cīnās ar jauno koronavīrusu.

Tā dēvētos "Covid pirkstus" raksturo sārta vai purpursarkana āda visbiežāk uz kāju pirkstiem, kas dažos gadījumos var kļūt sāpīga un strutaina. Pētnieki saka, ka blakusefekts biežāk novērojams tieši bērniem un jauniešiem.

Žurnālā "The British Journal of Dermatology" publicētajā pētījumā piedalījās 50 pacietni ar aizdomām par "Covid pirkstiem" un 13 pacienti ar līdzīgiem simptomiem, kuri nav inficējušies ar jauno koronavīrusu. Tajā atklāts, ka vaskulārie bojājumi, kurus izraisa vīruss, ir vainojami pie sārtās, purpursārtās ādas krāsas uz kāju pirkstiem. Pētījuma rezultāti balstīti uz asins un ādas testiem un parāda, ka var būt iesaistītas divas imūnsistēmas daļas. Abas saistītas ar mehānismiem, ko organisms izmanto cīņai pret jauno koronavīrusu

Viens no tiem ir pretvīrusu proteīns, ko sauc par 1. tipa interferonu, un otrs ir antivielu veids, kas kļūdaini uzbrūk paša cilvēka šūnām un audiem, nevis tikai iebrucējam.

Ārsti norāda, ka parasti "Covid pirksti" pazūd paši no sevis, taču dažos gadījumos nepieciešama ārstēšana.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:23

Jaunākās diskusijas