Viņķele nosauc 5 kļūdas vakcinācijas procesa organizēšanā

tautaruna.lv 25.septembris 2021, 21:33
 
Oksana Džadana/F64
Bijusī veselības ministre Ilze Viņķele mikroblogošanas vietnē “Twitter” visai asi reaģēja uz ierakstu par Covid-19 inficēto augsto īpatsvaru Latvijā, pie kā pēc tvītotāja domām bijušas vainīgas problēmas vakcīnu iepirkumā un antivakseru dezinformācijas kampaņa. I. Viņķele atbildēja: “ Bet protams, ka iepirkums un antivakseri vainīgi. Citādi būtu jāsāk atzīt un varbūt pat uzņemties atbildību, ka ir kļūdu kaskādes kopš janvāra, kas vakcinācijas aptveri ietekmējušas daudz būtiskāk”. Viņa varēja nosaukt vismaz piecas kļūdas.

Pirmkārt, kļūda bijusi, pie decentralizētas vakcinācijas tradīcijas cerēt uz veiksmi centralizētā. “Fiksācija uz vakcinācijas centriem, ne ģimenes ārstiem. Nesamērīgs Veselības ministrijas resurss uz lielajiem vakcinācijas centriem, ko varēja atdot privātajiem. Motivācijas programmas darba devējiem. Avīzes senioriem,” skaidroja I. Viņķele.

Otrkārt, tas bijis pieņēmums, ka universāli strādās tas, ko pieprasa un sagaida vakcinēties gribētāji. Nākamā nosauktā kļūda - konsekventa vakcinācijas procesa negatīva raksturošana no amatpersonu puses. “Mani vajadzēja atlaist, bet ministru prezidentam rīkot histēriju par vakcināciju, lai glābtu savu ādu, nebija tālredzīgi,” uzsvēra I. Viņķele.

Tāpat kļūda bijusi neizmantotā iespēja vakcinācijas pienākumu dažām profesijām noteikt MK 360. noteikumos par vakcināciju. “OK, iztrūktu dramatisma par atlaišanu, bet tuvinātu sajūtai par “normālu parastu” vakcīnu,” sprieda I. Viņķele.

Savukārt par dubultneveiksmi viņa nodēvēja regulējumu, ko nevarēja Saeimā nedabūja cauri.

NRA jau rakstīja, ka aizvadītajā nedēļā Latvija ir pakāpusies līdz sestajai vietai starp 30 Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, kurās ir visaugstākais inficēšanās līmenis ar Covid-19, liecina Eiropas Slimību un profilakses centra (ECDC) apkopotie dati.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:39

Jaunākās diskusijas