Saldus pusē iedzīvotājus apdraud bīstamas mežacūkas

tautaruna.lv 17.septembris 2021, 15:30
 
Ilustratīvs attēls / Edmunds Brencis/ F64
Kāda daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas iemītnieki Saldus novada Lutriņu pagastā ir pilnīgā izmisumā. Līdzās namam brīvi pārvietojas mežacūkas, kas, kā izrādās, tiek audzētas turpat kaimiņos, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Sarmītes kundze atklāj, ka savulaik šeit uzturējušās pat 15 mežacūkas. Tagad to ir tikai četras. Tomēr ar to esot bijis gana, lai Sarmīte piedzīvotu patiesi satraucošus brīžus.

"Vai dieniņ, nāk virsū kuilis. Es sāku kliegt. Te jāraud pilnīgi [raud]. Atskrēja meita… Bet viņai mazs bērns - pusotrs gads," pauž Sarmīte.

Vietējie ar mežacūkām spiesti sadzīvot jau vairākus gadus. Pa šo laiku arī teritorijas nožogojums savu nokalpojis. Citviet sētai virsū uzgāzies koks, ļaujot urkšķētājiem skriet uz visām četrām debespusēm.

Citi iedzīvotāji atminas, kā, riskējot ar savu drošību, lēkuši pāri sētai, lai izglābtu aitu un nupat dzimušos jēriņus, ko mežacūkas grasījās notiesāt.

Vietējie ir vairāk nekā šokēti par apstākļiem, kādos tiek turētas mežacūkas un aitas, un arī suņi. Teritorija pati par sevi ir nesakopta un nudien neesot piemērota šādu zvēru turēšanai nebrīvē. Par kaimiņu esot ziņots pat dažādām iestādēm. Rezultāta neesot.

Valsts meža dienests norāda, ka minētajai personai 2006. gadā tikusi izsniegta atļauja medījamo dzīvnieku turēšanai nebrīvē. Visa informācija personai gan pēc tam bija jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā, kur savukārt informācija jau kļūstot pieejama Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kam ir tiesības veikt konkrētajā vietā pārbaudes.

PVD tikmēr uzsver, ka dienestam līdz šim neesot nekas zināms nedz par mežacūku, nedz arī par aitu turēšanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas