Vēža slimniekam Rīgā neizdodas veikt Covid testu, bet to vajag steidzami

tautaruna.lv 11.septembris 2021, 9:30
 
F64
Pierakstījies valsts apmaksāta Covid-19 testa veikšanai, kura negatīvs rezultāts nepieciešams, lai iestātos slimnīcas stacionārā svarīgas medicīniskās procedūras veikšanai, seniors, vēža slimnieks, ieradies “MFD” laboratorijas analīžu nodošanas punktā noteiktajā laikā, bet atskārtis, ka tas ir slēgts vēl krietni pirms darba laika beigām, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Ilona, kuras tēvs ir vēža slimnieks, stāsta, ka viņam bija paredzēta svarīga medicīniskā manipulācija Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS). Lai iestātos stacionārā, bija nepieciešams negatīvs Covid-19 testa rezultāts.

Saņēmis ārsta nosūtījumu valsts apmaksāta testa veikšanai, Ilona pieteica tēvu testa veikšanai neilgi pirms paredzētās iestāšanās stacionārā, zvanot pa vienoto tālruni pieteikumiem par Covid-19 analīzēm - 8303. Operators norādīja, ka Ilonas tēvam jāierodas uz “MFD” laboratorijas analīžu nodošanas punktu Rīgā, Dižozolu ielā 2 (Ziepniekkalnā) pulksten 19:00.

Ilona kopā ar tēvu noteiktajā vietā ieradās jau krietni pirms noteiktā laika, ap puksten 18:30, bet analīžu nodošanas mobilā konteinera durvis bija slēgtas uz neatvēršanos tovakar, lai gan izziņotais darba laiks ir līdz puksten 20:00, turklāt, kā uzsver Ilona, tēvu taču pierakstīja operators no Latvijas vienotā zvanu centra. Šāds pavērsiens, ja neizdotos veikt testu, apdraudēja ārstēšanos slimnīcā, kas bija paredzēta pavisam drīz.

"Sāku zvanīt uz “MFD” laboratorijas telefona numuru 8313, bet bez rezultāta. Zvanīju, zvanīju, kamēr beidzot sazvanīju. Operators man laipni atbildēja, ka patiesi slēgts. Biju pārsteigta! Teicu, lai palīdz, dara kaut ko, lai varētu veikt testu, jo tas nepieciešams steigšus. Es nezinu, kā uzņemtu stacionārā bez negatīva testa," stāsta Ilona.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD), kas no valsts puses noslēdzis līgumus ar laboratorijām par valsts apmaksātu testu veikšanu, uzzinot par Ilonas un viņas tēva pieredzi, pauda, ka šāda situācija ir nepieļaujama. Laboratorijai “MFD” pieprasīti paskaidrojumi, informēja NVD pārstāve Evija Štālberga.

“MFD” laboratorijas pārstāvis Einārs Giels pauda, ka “nebija nostrādājusi iekšējā kontroles sistēma”. Konkrētais analīžu pieņemšanas punkts bijis slēgts, jo medmāsa, kas bija norīkota darbam konkrētajā vietā, saslima, bet par to neizdevās laikus paziņot testēšanai pierakstītajiem pacientiem tieši ar RAKUS nosūtījumu, jo tie neuzrādījās sistēmā, skaidroja Giels.
"Tieši tajā brīdī uzņēmumā, zvanu centrā, bija reorganizācija. Zvanu centru pārcēlām uz citu adresi. Nedaudz arī pamainījām sistēmas un procedūras, tāpēc nebija nostrādājusi iekšējā kontroles sistēma uz pacientu pārbaudi, neredzējām RAKUS pierakstus. Ja ir izmaiņas darba laikā, mēs apzvanām konkrētos, bet tajā brīdī nebija redzams konkrētais klients, ar kuru tāpēc nesazinājāmies. Todien tādi bija kādi četri, pieci cilvēki, kuri nebija apzvanīti. Mēs esam ieviesuši papildu risinājumus un kontroles mehānismus, lai redzētu pierakstītos klientus un lai viņus varētu apziņot, ja ir kādas izmaiņas, piemēram, saslimstot medmāsai," skaidro Giels.
Pa laimi, Ilonas sazvanītais operators pēdējā brīdī pierakstīja sievietes tēvu citā analīžu pieņemšanas punktā, citā Rīgas apkaimē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas